Az NKA sem értette, miért kell ennyi pénz az L. Simon-közeli cégnek – de megszavazták

  • Hamvay Péter
  • 2014. december 5.

Belpol

Összesen 23 millió forintot kapott négy pályázatra április óta a HSC Communications Kft. Kikértük a dokumentációt – érdemes volt.

Az esetet tegnap a Népszabadság írta meg elsőként. Mi tíz napja kikértük a két legkínosabb pályázat dokumentumait az NKA-tól, és a napokban bele is tekinthettünk. A cég a korábban L. Simon László vezette NKA két pályázatán biztosra ment, ezek meghívásos pályázatok voltak.

A HSC Communications Kft. 2014. április 15-e előtt YCP Communications névre hallgatott. A cég vezetője Bondár Péter, aki része annak az L. Simon kabinetfőnökéhez, Hornyák Tiborhoz kapcsolódó körnek, melynek viselt dolgairól a Népszabadság és a Narancs is írt. A HSC Communications Kft. a Népszabadság szerint „84 millió forint közpénzhez juthatott az elmúlt években a Nemzeti Kulturális Alap korábbi alelnökéhez, L. Simon Lászlóhoz a múltban vagy a jelenben is kötődő intézmények, testületek közreműködésével”.

false

Fotó: Sióréti Gábor

De nézzük a legutóbbi sikereiket! A HSC Communications Kft. 8 millió forintot nyert az NKA Vizuális Kollégiumának meghívásos pályázatán november 6-án. A Várkert Bazárban november 21-én megnyílt tárlat a tavalyi évben a mecénás szervezettől alkotói támogatásban részesültek műveit mutatja be. Az úgynevezett beszámoló kiállítás megrendezése mellett online katalógust is készít a cég ezért a pénzért.

Korábban ezeket a – meglehetősen kevés visszhangot kiváltó – kiállításokat múzeumok szervezték. Tavaly például a Szentendrei Ferenczy Múzeum, ők 6 milliót kaptak, és ebből a pénzből kemény táblás, színes, jó minőségű katalógust is előállítottak. Bár a program megvalósításának tervezett kezdete november 3-a volt, az NKA Vizuális Kollégiuma csak november 6-án döntött a támogatásról. A Sturcz János vezette kollégium jegyzőkönyve szerint a kuratórium tagjai is dobtak egy hátast az összegtől. Azt írják: „A kollégium tagjai aránytalanul magasnak tarják a 8 milliós összdíjazású pályázatban a fotós tiszteletdíjaként feltüntetett 3,1 milliós forintot.” Annyira azért nem voltak kemények, hogy elutasítsák azt, de jegyzőkönyvbe rögzítették, hogy „a kollégium egyhangú döntése értelmében a kiállításról készülő digitális katalógus kizárólag műtermi minőségű képeket tartalmazhat.” Ezt a kollégium a szakmai elszámolás részeként, a támogatási szerződésben elő is írta.

Azért tették ezt a kétségbeesett kitételt, mert a művészektől nyomdai minőségű képeket kértek munkáikról az ilyen kiállítás esetében. Ezek egy része – ha nem is mind – felhasználható még egy nyomtatott katalógus esetében is, különösen az online változatnál. Telefonon megkérdeztük a HSC Communicationst, mikor és hol érhető el az online katalógus. Azt állították, az oldal már most is funkcionál, de teljes egészében hétfőtől lesz elérhető. A Várkert Bazár honlapján azonban nem találjuk a cím nélküli kiállítás online katalógusát. A kiállítást Pető Barna grafikus, a szentendrei Művésztelep igazgatója rendezte, aki L. Simon Lászlóval is kiállított már. A Vizuális Kollégium tagjai jelezték L. Simon ismerősének, hogy legalább a látszatra ügyeljen. Ugyanis jegyzőkönyvbe vették – na, nem azt, hogy faragják le a fotós irreális, 3,1 milliós tiszteletdíját –, hogy legalább „csoportosítsa át a kiállítás nevesített jogcímei között az igényelt forrásokat, minek következtében a fotós tiszteletdíjára előirányzott összeg csökkenjen”. A kiállítás szervezésben jártas kurátoroknak az 1,4 milliós installációs költség is szúrhatta a szemét, mert a támogatási szerződés feltételéül szabta, hogy a pályázó csatolja a kiállítás látványtervét, a tervezett installációval együtt. Azt a kurátorok és magunk is megállapíthattuk, hogy a pályázathoz mellékelt látványtervekben nem szerepelt installációs elem, csupán falra akasztott képek.

Az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma egyedüli cégként hívta meg a HSC Communications Kft.-t „Az Ybl Miklós Bicentenárium – A magyar építészet éve záró rendezvényének megvalósítására”, szintén a Várkert Bazárba. Ez esetben nem tudjuk, hogy a kuratórium ellenállt volna, mert a jegyzőkönyvek még nem készültek el, így nem tudtuk megtekinteni.

A leírásban az szerepel, hogy a december 12-én tartandó konferenciára kiemelkedő építészeket és szakértőket hívtak. Az összesen 23 meghívott közé azonban nem csak az L. Simon alá tartozó Várkert Bazár három építésze fért be, hanem szép számmal jönnek politikusok és L. Simonhoz közeli állami tisztviselők. A konferencia nyitóelőadását természetesen L. Simon László tartja, de lehetőséget kap Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. A Miniszterelnökségről érkezik még Bajnai Zsolt és Rodics Erzsébet, a Várgondnokságtól Gyutai Csaba és Mikóczy Anita, de ott lesz Wachsler Tamás korábbi honvédelmi államtitkár, aki a Kossuth tér átépítésért felelt, Sághi Attila, a Forster Központ vezetője, Doncsev András korábbi Emmi-államtitkár, aki most épp az NKA alelnöke és az MTVA kulturális főszerkesztője.

A politika önfényezésén kívül nem sok minden várunk a méregdrága konferenciától, bár ne lenne igazunk. Megkérdeztük a projektgazdát, hogy miért terveztek be 1,5 millió forintos nyomdaköltséget, hiszen a pályázat leírásban nem szerepel könyv kiadása. Kiderült, hogy ezt egyelőre nem kalkulálták bele, a nyomdai költségek a meghívók, a programfüzet, plakátok, irányító táblák, prezentációk, kiállítási anyagok és – ez a legjobb! – regisztrációs eszközök emésztik fel. Hozzátették, hogy „a konferencia után, az előadások ismeretében tudunk majd arról dönteni, hogy az előadások milyen formában jelenjenek meg. Ezért részben, ezzel a céllal is van tartalék ezen a költségvetési soron.” Terembérre elköltenek 2 millió forintot, eszközbérletre pedig 1,6 milliót.

A HSC Communications Kft idén még kapott 5 millió forintot az NKA-tól egy rajz- és fotópályázatra az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumától. Ugyancsak szerencsével jártak a Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiumánál, ahonnan nyáron 4 millió forintot kaptak, hogy megrendezzék az „I. Történelmi Borok Fesztiválját”. Ilyen nevű rendezvényt nem találunk az interneten, úgyhogy vélhetően az Eszterházán augusztus 1–3. között megrendezett Magyar Történelmi Borok Fesztiváljáról van szó. Az esemény sikerét jelzi, hogy a Facebook-oldaluk 7 lájkot kapott.

Figyelmébe ajánljuk