Nem vicc: névrokonával keverhette a Hír Tv a betámadott középiskolai tanárt

Belpol

Lelkileg nem, csak idegileg viselte meg Nagy Emíliát a Hír Tv iskolai rajtaütése. Annak kifejezetten örül, hogy az ügy még inkább az oktatásra irányította a figyelmet. Interjú.

magyarnarancs.hu: A november 17-i közfelháborodás napján láttuk először szónokolni. Mi vitte rá a nyilvános szerepvállalásra?

Nagy Emília: Három, oktatással foglalkozó civil szervezet – Hívatlanul csoport, HAT, OHA – nevében történt a szerepvállalás, de a kezdeményező is én voltam. Úgy éreztem, hogy az oktatás problémái eddig nem okoztak igazi közfelháborodást, azokat mindenki a pedagógusok és az éppen a rendszerben lévő gyerekek belügyeként értékelte. Az ezzel foglalkozókon kívül kevesen fogták föl, hogy itt a teljes magyar jövőről van szó. Amikor meghozták a rendelkezéseket, keletkezett néhány civil szülői szervezet, de szép lassan a beletörődés vált uralkodóvá. Látva, hogy az internetadó elleni tüntetéshullám nyomán az embereket ki lehet vinni az utcára, arra gondoltam, hangsúlyt kaphatna akár az oktatás is.

magyarnarancs.hu: Tehát tudatos döntés volt, hogy nem egy kifejezetten oktatásról szóló tüntetésre mennek el?

NE: Teljesen. Azon a héten tüntetett a pedagógus-szakszervezet is, de ott ugyanazoknak mondtam volna beszédet, akik eddig is tudták, mi a helyzet. A nagy tüntetésről tudtuk, hogy közvetíteni fogják internetes fórumok és televíziók. A fő cél nem is közvetlenül a tízezer ember megszólítása volt, mert ők már kint voltak az utcán, hanem azoké, akik otthon ültek a fotelban. Azt látom, hogy a tüntetéssel, majd a személyem körüli cirkusszal leomlott a közvélemény előtti fal, jobban bekerült a köztudatba az oktatás ügye.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Aktivistaként, civil szervezetekben eddig is dolgozott?

NE: Néhány éve részt veszek a HAT és a Hívatlanul munkájában. Az elején próbáltunk konzultálni, szakértői anyagokat készíteni, alternatívákat kínálni, de a kutya nem volt kíváncsi az alternatíváinkra. 2013-ban szerveztünk egy rendezvénysorozatot, ahol a demokratikus pártok vitathatták meg oktatási elképzeléseiket. A Fidesz és a KDNP eleve nem jött el, szeptember után pedig elhalt az egész, onnantól mindenkit a választás érdekelt, nem foglalkoztak a civilekkel. Azt láttuk, hogy a kisebb tiltakozásoknak nincsen eredménye. A kormánnyal nem lehet együttműködni, az ellenzékkel nem lehet együttműködni, egyetlen út maradt, hogy beálljunk a tiltakozók sorába, és a társadalommal működjünk együtt.

magyarnarancs.hu: A tüntetés szervezői hogyan fogadták a kezdeményezést?

NE: Több tüntetésszervező csoportot megkerestünk, a közfelháborodás napja kezdeményezőivel két nap alatt sikerült mindent leegyeztetni, pedig senkit nem ismertünk közülük. Örültek az oktatás témájának, hiszen fiatalok, őket is érinti. Örültek annak, hogy három civil szervezet közösen lép fel, és annak is, hogy jó a beszéd. Végül a vidéki demonstrációkon is felolvasták a szöveget. Ezt hatalmas dolognak tartom. A fővárosban könnyű elbújni, ha nem akarom, akkor a szomszéd nem tudja meg, hogy kint voltam. Vidéken viszont ez sokkal nehezebb, így borzasztóan nagy eredmény, hogy ennyien megmozdultak.

magyarnarancs.hu: Előzetesen tartott attól, hogy támadások érhetik?

NE: Nem tartottam tőle, de az első pillanattól kezdve tudtam, hogy így lesz. Mégis úgy gondoltam, hogy ez egy fontos ügy, és ha más beszélt volna, akkor őt támadják. Ez a mostani magyar élet velejárója. Lelkileg egyáltalán nem viselt meg a dolog, idegileg igen, sok a stressz, nem tudok jól aludni, de idővel ez elmúlik.

magyarnarancs.hu: A Klik felállítása óta gyakran hallani, hogy igazgatók, pedagógusok nem mernek tünteni, nyilatkozni. Az ön iskolájában volt valami visszhangja a beszédének?

NE: Előzetesen csak az igazgatómat és a helyetteseket kérdeztem meg, hogy jogilag mi a helyzet, azt mondták, szólásszabadság van. Mondjuk mosolyogtunk rajta. Diákoknak, a többi kollégának nem szóltam. Aztán kiderült, hogy sokan kint is voltak a tüntetésen, mások pedig utólag nézték meg. Teljes szolidaritást látok: vagy hallgatnak, és érzem, vagy már merik is mondani. A tüntetés utáni napon az egyik osztályban vigyázzállásban – amit én soha nem követelek meg –, őrjöngve, tapsolva üdvözöltek. Majdnem elbőgtem magam, pedig nem vagyok az a típus. Persze egész órán erről volt szó, Krasznahorkai Emma beszéde kapcsán a slamről, aztán az édesapja regényeiről, a demokrácia működéséről, a hálózatosságról.

magyarnarancs.hu: Megpróbáltam a lehetőségekhez mérten rekonstruálni a Hír Tv-s történetet. Ha jól értem, először múlt pénteken küldtek megkeresést az ön igazgatójának...

NE: Pontosabban telefonon keresték, az „én ügyemben”, ekkor még nem pontosították, hogy milyen információkat szeretnének ellenőrizni. Igazgató úr már nem volt bent, de ahelyett, hogy hétfőn újra keresték volna, kedden kamerával és mikrofonnal megjelentek az iskolában. A portán azt mondták, hogy meg van beszélve velem az interjú, ez nem volt igaz. Én még órán voltam. Az újságírók rossz helyen várakoztak, így nem látták, amikor bementem az irodámba a gyerekekkel, akik éppen a dolgozataikat nézték meg. Amikor megtaláltak, az igazgatóhelyettes próbálta feltartóztatni őket, mert nem volt engedélyük a forgatásra. Végül a riporternő bejöhetett, és megkérdezhette tőlem, hogy adok-e neki interjút. Magánemberként akartak megkérdezni, erre azt válaszoltam, hogy nem magánemberként léptem fel a tüntetésen, hanem három szervezet nevében, ráadásul mindenkinek az a tapasztalata, hogy a Hír Tv pont az ellenkezőjére tudja alakítani a nyilatkozatokat. Ekkor elmentek, és körülbelül fél óra múlva értesültünk, hogy utólag engedélyt kértek a Kliktől, ebből derült ki, hogy a vádemelésről akarnak kérdezni.

magyarnarancs.hu: Ami állítólag csalás miatt történt.

NE: Semmi ilyesmiről nem tudok, pedig ha így lenne, azt egy hosszú nyomozásnak kellett volna megelőznie, engem már többször ki kellett volna hallgatni. Ettől függetlenül csodálkoznék, ha a kisujjukból szopták volna ki. Inkább arra tippeltem kezdettől fogva, hogy a neten rengeteg Nagy Emília van, fene tudja, kinek van vaj a füle mögött. Aztán egy barátnőmmel rájöttünk, mit találhattak, valóban van a neten egy dokumentum Nagy Emíliáról, akit csalással vádolnak (erről a legfőbb ügyésznek írt, 2011-es levélről van szó – T. Sz.). De ő teljesen más ügyekkel foglalkozik, nem tudom, hogyan gondolhattak rám. Én maximum krétákkal tudnék csalni. Most ott tartunk, hogy megjött a Klik válasza, megerősítették, hogy az igazgató helyesen járt el. Nem lehet az iskolai munkát, a pedagógust, a gyerekeket megzavarni.

magyarnarancs.hu: Ön mintegy megelőző csapásként továbbította a sajtónak ezt a történetet. A Hír Tv pedig – ha jól tudom – semmit nem hozott le önről.

NE: Én magam a lyukasórámban a hálózatoknak írtam meg, mi történt, ők küldték szét a sajtónak. A Hír Tv-ben vélhetően most is azon gondolkodnak, hogyan találhatnának rajtam fogást.

magyarnarancs.hu: Mit szól a #kedveshírtv kampányhoz?

NE: Ez is azt mutatja, hogy nevetséges, amit a kormánypárti sajtó művel, az emberek most már inkább idegesen reagálnak. Nyilván sok Fidesz-hívő, kormányhívő ember van, akiknek bármilyen torzítást el lehet adni, de fogyatkozik a számuk.

magyarnarancs.hu: Tervezik-e, hogy a továbbiakban is megjelenítik az oktatás témáját a kormányellenes tüntetéseken?

NE: A tüntetés, majd az őrült Hír Tv-s história elég jól ráirányította a figyelmet a témára, most már nem feltétlenül kell sulykolnunk, hogy ez mindenki ügye. Arra készülünk, hogy a nagyobb tüntetéseken, amelyek céljaival egyetértünk, megkeressük a szervezőket, és ha nem is saját fellépésben, de rajtuk keresztül vagy nyilatkozatok formájában megpróbáljuk az oktatás fontosságára felhívni a figyelmet. Januárban pedig szeretnénk egy asztalhoz ültetni az oktatással foglalkozó civil szervezeteket, szakszervezeteket, diákszervezeteket. Így elindulhat egy újabb konszenzuskereső, előremutató folyamat.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.