Az Operatív Törzs szerint nincs akadálya a harmadik Sinopharm-oltásnak

  • narancs.hu
  • 2021. július 1.

Belpol

Újabb oltásokra is szükség lehet, hiszen egy céges felmérés szerint a hatvan év felettiek harmadánál a második vakcina sem nyújt megfelelő védelmet a koronavírus ellen.

Ha a járványhelyzet úgy alakul, Magyarország készen áll a harmadik Sinopharm-oltás beadására is – ezt válaszolta az operatív törzs az RTL Klub érdeklődésére.

A csatorna azután kereste meg a járványügyi védekezésért felelős szervezet, hogy a Videoton-gyár saját költségen és önkéntesek segítségével végzett ellenanyag-tesztjeiből kiderült: a kínai vakcinával oltott 60 éves és idősebb dolgozók harmadánál nem találtak antitesteket. Ugyanezt a negatív eredményt hozta az érintettek sejtes immunitásának vizsgálata is – mondta el korábban a Portfoliónak Sinkó Ottó, a vállalat társ-vezérigazgatója.

 

Az RTL Klub megszólaltatta Rusvai Miklós virológust is, aki szerint a Sinopharmmal oltott idősek 20 százalékánál nem alakult ki immunitás az oltás után. Esetükben azt javasolta, hogy a védtelen hatvan év felettieket még október előtt oltsák be egy harmadik vakcinával is.

 

Így talán elkerülhető, de rosszabb esetben is enyhíthető lesz a negyedik járványhullám fellángolása. Rusvai hangsúlyozta, fontos lenne, hogy minél többen végeztessenek magukon antitest-ellenőrzést, mivel a védettségi igazolvány és az oltottság tudata hamis biztonságérzetet is adhat.

Figyelmébe ajánljuk