Gyorsan összedobott a kormány még tizenegy alapítványt az egyetemeknek

  • narancs.hu
  • 2021. július 1.

Belpol

 Ha már alapítványi fenntartásba kerülnek, kell hozzájuk fenntartó is – csaphatott valaki a homlokára odafent.

Összesen tizenegy egyetemhez hozott létre fenntartói alapítványt a kormány, a magyar állam nevében eljárva –írja a hvg.hu, a szerdán megjelenő Magyar Közlönyre hivatkozva.

A tizenegy intézmény fenntartó alá helyezésérőlmár április végén döntött az Országgyűlés, a törvények augusztus 1-jén hatályba lépnek, de mint a hírportál nemrég felhívta a figyelmet, az alapítványoknak eddig semmi nyomuk nem volt.

A kormány ezt most pótolta: egy szerda este közzétett kormányhatározattal létrehozták az alapítványokat, és az intézmények fenntartói jogát, mint vagyoni értékű jogot átruházták rájuk. A határozatot Orbán Viktor hagyta jóvá-

Induló vagyonként összesen 6,6 milliárd forintot kaptak, és eltérő összegben további juttatásokról is döntött a kormány.

A forrásokat így osztották fel:

 

a Budapesti Gazdasági Egyetem részére 570 000 000 forint,

b) a Debreceni Egyetem részére 1 350 000 000 forint,

c) a Dunaújvárosi Egyetem részére 450 000 000 forint,

d) a Magyar Táncművészeti Egyetem részére 300 000 000 forint,

e) a Nyíregyházi Egyetem részére 450 000 000 forint,

f) az Óbudai Egyetem részére 570 000 000 forint,

g) a Pécsi Tudományegyetem részére 1 350 000 000 forint,

h) a Semmelweis Egyetem részére 1 350 000 000 forint,

i) a Szegedi Tudományegyetem részére 1 350 000 000 forint,

j) a Testnevelési Egyetem részére 450 000 000 forint,

k) a Tokaj Hegyalja Egyetem részére 300 000 000 forint

 

Az alapítványok létrehozásával lehetővé válik, hogy az alapítói jogok gyakorlására kijelölt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kinevezze a kuratóriumok elnökeit és tagjait, akiket a továbbiakban már ő vagy egy következő kormány illetékes tagja sem válthat le, mert a törvény szerint a jövőre nézve „az alapítói jogok teljes körének gyakorlására” ezeket a testületeket jelölik ki.

A kormány intézkedett a szintén áprilisi törvény alapján az egri Eszterházy Károly Egyetem átadásáról a katolikus egyháznak, egyúttal 5,5 milliárd forintot adott az átvevő egri főegyházmegye közelebbről meg nem határozott „folyamatban lévő beruházásainak folytatására” -teszi hozzá a lap.

(Képünkön a Szegedi Tudományegyetem épülete látható.)

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.