Az óriási áremelkedés a temetkezéseket sem hagyja érintetlenül

  • narancs.hu
  • 2022. október 4.

Belpol

December 1-én emelhetnek újra árat a kegyeleti szolgáltatók, ekkor hatalmas megugrás lehet a díjakban.

A magyar temetkezési szolgáltatók, krematóriumüzemeltetők is a kormány segítségét kérik - számol be az rtl.hu.

A szolgáltatók azt szeretnél, hogya nagy gázigényű krematóriumokat is vonják be az állami segítségben részesülő vállalkozások körébe, vagy tegyék lehetővé, hogy ne csak évente kétszer emelhessenek árat. UTóbbi elmondásuk szerint ugyanis azt fogja eredményezni, hogy hirtelen decemberben az egekbe szöknek majd a temetkezések költségei. 

A kegyeleti magánvállalkozásokat és önkormányzati cégeket ugyanis egyszerre több probléma is érinti. Számukra nem biztosított az ársapkás 480 forint üzemanyagár, helyettet kereskedelmi árat kell fizetniük, és a hamvasztásos temetkezés gázköltségei is aggasztóak.

Ez azért okoz súlyos gondokat a kegyeleti szolgáltatók, a temető- és főként a krematóriumüzemeltetők számára, mert az 1999-es törvény alapján évente kétszer emelhetnek árat, és a szolgáltatások díjait, a kilométerenkénti szállítási díjat, az forgalmazott hamvasztó koporsó, urna és urnabetét árait december 1-jéig és június 1-jéig kötelesek közzétenni, ezek pedig  minden temetkezési szolgáltatóra egységesen alkalmazandóak. Emiatt a szolgáltatók december 1-én tudják legkorábban az inflációhoz igazítani az áraikat, ez pedig hirtelen okoz majd drámai áremelést.

Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke a portálnak elmondta, hogy a helyzet megoldása érdekében összeültek a temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői és arról döntöttek, hogy segítséget kérnek a kormánytól. Ugyanis a jelenlegi támogatások csak a gyártó és termelőszektorban működő  kis- és középvállalatokra vonatkoznak, a szolgáltatókra nem. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.