Az ózdi alpolgármester szerint csak integet a fotón, ami karlendítésre hajaz

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 22.

Belpol

Egy lengyel kiállítás zsidóellenes feliratokat bemutató részén készült fotóról van szó, szerinte csak oda akarta hívni a többieket. 

Egy olyan fotót tett közzé az atv.hu, amelyen Ózd alpolgármestere, Farkas Péter Barnabás látszik, a mozdulata pedig egy náci karlendítésre emlékeztet. 

A lap azt írja, Farkas 2018-ban vett részt egy hivatalos látogatáson Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban, amikor ellátogatott a Szilézia történetét bemutató katowicei múzeumba is. Itt készült az ominózus fotó, a kiállítás zsidóellenes feliratokat bemutató részén. 

Farkas Péter Barnabás 2016 óta Ózd alpolgármestere, előtte a Városi Múzeum vezetője volt, most a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indul az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében. A Jobbik már 2018-ban is őt indította képviselőjelöltként a választókerületben.

Az ózdi alpolgármester később levélben erősítette meg az atv.hu-nak, hogy a fotó valódi, de szerinte nem karlendítést, hanem integetést ábrázol. Azt írta, "a képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre.

A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni."

Arról is írt, hogy a Jobbik által képviselt elveket a párt 2020-ban elfogadott Elvi Nyilatkozata tartalmazza, és az ezzel ellentétes megnyilvánulások nem képezhetik sem a Jobbik, sem a Jobbik által támogatott jelöltek nézeteit, és aki ezt nem fogadta el, távozott. "Aki maradt – mint jómagam - az elfogadta a Jobbik új, keresztény-szociális néppárti irányát, ráadásul nekem ez semmilyen nehézséget nem okozott, mert sohasem vallottam és képviseltem szélsőséges nézeteket."

Az inkriminált fotót itt lehet megnézni

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk