Már több mint félmilliárdba kerül a visegrádi Makovecz-tornacsarnok felújítása

Belpol

A közelmúltban írták ki a beruházás második ütemére vonatkozó közbeszerzést. 

Nyár közepént számoltunk be róla, hogy a Visegrádon található, Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítése rögtön százmillió forinttal drágult azután, hogy bejelentették a 2035-ig tartó „Visegrád 700” nevű kormányzati gigaberuházást. Ennek  keretében rekonstruálják a város történelmi nevezetességeit. 

A bekerülési költség eredetileg 314 millió forint volt, azonban a Közbeszerzési Hatóság (KH) oldalán található indoklás szerint, „a munkaszerződést köthető feltárások következtében jelentős mértékű és nagyságú előre nem látható, a szerkezeti állékonyságot veszélyeztető tartószerkezeti faanyagromlás került napvilágra”.

A szerződést módosították, a beruházás 421 millió forintra drágult. 

?p?let - Visegr?d - A Gymnasium ?p?lete

 
 
 
A visegrádi tornaterem - Gymnasium - Makovecz Imre tervei alapján készült 1985-ben, a háttérben a Keresztelő Szent János római katolikus templom tornya. A fachwerkes szerkezet a falut a 150 éves török megszállást követően benépesítő sváb lakosság eredeti hagyományos építésmódjára, a romos kőfal a helyi reneszánsz-kori vármaradványokra utal. A faváz formája a hagyományostól gyökeresen eltér, Makovecz növényi analógiát idéző szerkesztésmódját tükrözi
Fotó: Jászai Csaba / MTVA/Bizományosi

Csakhogy pár hete felkerült a KH oldalára egy újabb közbeszerzés a Makovecz-tornacsarnok felújításának immáron második ütemére vonatkozóan. Ez egyebek mellett 540 négyzetméter sportburkolat fektetésére, belső terek festési, asztalos munkáira, a szerelt válaszfalak megvalósítására, egyedi rádióburkolat, légtechnikai, valamint fűtési rendszer kiépítésére vonatkozik. 

A KH-ra feltöltött dokumentumok szerint a nyertes ajánlattevő a Constructor Domini Kft., ami egyébként a korábbi, 421 millióra drágult közbeszerzést is elnyerte; a második ütem megvalósításáért cserébe nettó 126 millió forint vállalkozói díj szerepel a hirdetményben, magyarán már közel 550 millió forintba kerül a Makovecz-tornacsarnok felújítása. 

A kivitelező korábban a zuglói Páduai Szent Antal-templom tornyának felújításán dolgozott; e mellett az újbudai Magyar Szentek Temploma közösségi épületének, valamint a veresegyházi röplabdacsarnok építését is a társaság végezte el. 

 Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?