Az új egészségügyi államtitkár ismét megerősítené a minisztériumba olvasztott tisztiorvosi hálózatot

  • narancs.hu
  • 2018. június 14.

Belpol

Nagy tervek, több pénz, újabb öt pontok – avagy mit ígér az új egészségügyi államtitkár?

Öt nagy nemzeti egészségprogram készül a népegészségügyi cselekvési tervhez kapcsolódva annak érdekében, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota – mondta el Nagy Anikó egészségügyi államtitkár a Magyar Időknek adott csütörtök reggeli interjújában. „Ezek a szív- és érrend­szeri, a daganatos, a mozgásszervi, illetve a gyermekkori betegségek, valamint a mentális za­varok megelőzését és kiemelt kezelését szolgálják. Az egyes programok kidolgozásában és megvalósításában az adott terület országos intézetei játszanak majd vezető szerepet. A részletekről remélhetőleg már néhány hét múlva beszámolhatunk.”

Az új államtitkár nagy hangsúlyt fektetne továbbá a kórházi fertőzések megelőzésére, illetve a kórházak pénzügyi és gazdálkodási folyamatainak ellenőrzésére és felügyeletére, hogy „feltárják, milyen okok vezettek az adósságok keletkezéséhez”. Ennek érdekében a kórházak vezetőivel közös szakmai-pénzügyi cselekvési terveket kívánnak kialakítani.

Nagy Anikó ígérete szerint a béremelések is folytatódnak, főként a szakápolóknál, nekik egy lakhatási programot is terveznek, és ezúttal a kórházak gazdasági-műszaki dolgozói sem maradnak ki az emelésből. Sőt, azon dolgozik, hogy az egészségügyi kassza egyre több forrással rendelkezzen.

Arról pedig, hogy mi lesz a járványüggyel és az Emmibe olvasztott tisztiorvosi hálózattal, az államtitkár úgy nyilatkozott: „A tisztiorvosi szolgálat, illetve az országos tiszti főorvos szerepe erősödik, szélesítik hatósági feladatait, ellenőrzési jogkörét.”

Figyelmébe ajánljuk