Azonnali hatállyal elbocsátottak egy érettségiztető történelemtanárt

  • narancs.hu
  • 2023. május 26.

Belpol

Szakmai minősítésének alacsony pontszáma miatt kellett távoznia - a hivatalos indoklás szerint.

Balatonalmádiban azonnali hatállyal kirúgtak egy fiatal történelemtanárt, akinek most érettségizik az osztálya. A tanár a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagja, és aktív szervezője volt a helyi tanártiltakozásoknak is. Ezzel együtt

egyelőre nem tudni, hogy a társadalmi szerepvállalásért kell-e távoznia a kéttannyelvű gimnáziumból.

A hivatalos indoklás szerint azért kellett elbocsátani, mert szakmai minősítése 2 százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől – írja a 444.hu. Úgy tudják, hogy a szakmai elkötelezettséget értékelő szempontra kapott rendkívül alacsony pontszámot. Így jelenleg nem taníthat a tankerület egyik iskolájában sem, miközben nemrég született gyermeke, akivel szintén tanár felesége van otthon gyeden.

Helyi források szerint a diákjai szeretik a pedagógust, a hivatalos értékeléssel szemben lelkesnek és odaadónak tartják. A gimnázium diákjai és a tantestület tagjai a tanártiltakozások indulóját, a „Mi vagyunk a Grund”-ot énekelve álltak sorfalat neki, amikor kiderült, hogy távoznia kell az iskolából. A jelenetről videó is készült, amit egy olvasó elküldött a a hírportálnak.

Az ügyről egy helyi csoportba feltöltött, közel háromezerszer megosztott poszt azt írja, hogy a tanár azonnali elbocsátásanak valódi oka feltételezhetően az, hogy „szakszervezeti vezető tag, a sztrájkok egyik mozgatója volt. A döntés felülről jött, azaz központi utasítás volt, a diákok szerint az intézményvezető sem értett vele egyet.”

A tanár a diákjai írásbeli történelemérettségiét már kijavította, viszont az kérdéses, hogy a szóbelin ki fogja vizsgáztatni őket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk