Bánki Erik bemutatja: bedőlt projekt, százmilliós haszonnal
Bánki Erik a Parlamentben

Bánki Erik bemutatja: bedőlt projekt, százmilliós haszonnal

  • narancs.hu
  • 2018. december 11.

Belpol

A vagyonnyilatkozatból kimaradó földvásárlásra, és a rejtélyes „hitelezőktől“ származó tőkére is van magyarázata Rogán Antal utódjának.

Több milliárdos értékben ígért bioetanol gyárakat Erdélyben Bánki Erik fideszes képviselő. Bánki több száz hektár földet is vásárolt, ám a projekt bedőlt, a politikus pedig hatalmas tartozásokat halmozott fel, mégis százmilliót kereset az üzleten, írja a romániai Rise Project és a Direkt36 közös cikke.

Bánki Erik, aki jelenleg Rogán Antal utódjaként a parlament gazdasági bizottságának elnöke, 2008-ban egy 70 millió eurós (akkoriban több mint 17 milliárd forintos) projektet lengetett be. Két bioetanol gyárat épített volna Nagyszalontán és Nagykárolyban.

Bánki Erik a Parlamentben

Bánki Erik a Parlamentben

Fotó: MTI

Bánki román cégein keresztül földvásárlásba kezdett, 2007 és 2010 között 114 hektárt vásárolt, több mint 250 millió forint értékben. A földvásárlások csak most derültek ki, mert a képviselő nem tüntette fel azokat vagyonnyilatkozatában. Bánki vagyonnyilatkozatából vagy a cégei nyilvános pénzügyi adataiból az sem világos, miből volt pénze a bevásárlásra. A befektetéseket megelőző években ugyanis romániai és magyar cégei veszteséget, vagy mindössze pármillió forintos nyereséget termeltek.

A Direkt36-nak Bánki úgy magyarázkodott, hogy hitelekből fedezte az ügyleteket, ám erről papírt nem tudott mutatni, sőt még hitelezői nevére sem emlékezett. Vagyonnyilatkozatában pedig azért nem szerepeltek a földek, mert azokat cégein keresztül birtokolta, érvelt Bánki.

A beruházás végül nem valósult meg, Bánki szerint a válság húzta keresztül számításait. A politikus román cégei  2,3 millió eurós (akkori árfolyamon több mint félmilliárd forintos) köztartozást hagytak maguk után. Bánki azóta földjeit is eladta. Egy részükből a hátrahagyott tartozásait rendezte, a maradékot pedig eladta idén nyáron 309 ezer euróért (100,4 millió forintértért).

 

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.