Bankszövetség: A bankszektor visszautasítja, hogy extraprofitra tett volna szert a háború alatt

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Belpol

A szövetség szerint kormányzati terhek kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a nemzetközi versenyképességet.

„A háborúnak szinte valamennyi szektor a kárvallottja, köztük a bankszektor is. A gazdasági bizonytalanságok piaci következményei mellett számos kormányzati intézkedés terhét is fegyelmezetten és együttműködően viseli a bankszektor, ezért visszautasítja, hogy a háborús időkben extraprofitra tett volna szert” – fogalmazott az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatában a Magyar Bankszövetség.

A Bankszövetség szerint a sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét.

Emellett a Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelentetett intézkedések szerintük tovább növelik a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnyét. Az eredetileg két évre (2022 és 2023) bevezetett extraprofit adó, bankadó és ATM telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra továbbra sem vonatkoznak, míg a szigorodó tranzakciós illeték szabályok a tapasztalatok szerint korlátozottan érvényesíthetők velük szemben – érvelt a szakmai szövetség.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan banknak, valamint multinacionális vállalatnak és energiacégekre, amely a háborús időben extraprpfiotra tett szert. Az így befizetett összeg egy úgynevezett védelmi alapba kerül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!