Nekimegy a kormány a médiának, a multiknak és a bankoknak a háború ürügyén

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Belpol

Háborúellenes akciótervet fogadott el a kabinet, ennek része, hogy a médiának nyilvánosságra kell hoznia a külföldről kapott támogatásokat, a bankoknak, a multiknak és az energiacégeknek pedig ún. védelmi hozzájárulást kell fizetniük.

Radikális intézkedéseket jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfő délelőtti kormányinfón. Tájékoztatása szerint szembe akarnak szállni a "háborús propagandával", ezért háborúellenes akciótervről döntött a kormány. Ennek részeként

elvárják a pártoktól és a médiától, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá, külföldi források esetén – ez a sajtóra vonatkozik – hozzák nyilvánosságra.

Magyarország fenntartja magának a jogot, fogalmazott a miniszter, hogy a "háborús propagandát" támogató forrásokat utalják vissza, legyen lehetőség a "háborús propaganda" elleni fellépésre.

Bejelentette azt is, hogy

védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinak, ami a háborús időben extraprpfiotra tett szert. Az így fizetett összeg a védelmi alapba kerül, és a bankokra, a multinacionális és energiacégekre vonatkozik.

Gulyás elmondása szerinta bankadó 2024-ben nem változik; emelik a tranzakciós illeték mértékét, a devizaműveletekre valutáátváltási illetéket vetnek ki, továbbá a számlavezetési és kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan azért, hogy a bankok ne tudják áthárítani az ügyfelekre a megemelkedett költségeket. Egyben közölte azt is, az energiaszektorban nem csökken az extraprofitadó mértéke.

Szintén kemény intézkedéseket helyez kilátásba a kormány a légitársaságokkal és légi közlekedésben működő cégekkel szemben. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, a légiforgalom növekedésével együtt jár, hogy a több utas mellett előfordulhatnak késések, de nem ok arra, hogy sokórás késések történjenek és az utasok ne kapjanak információt. Ezért a légitársaságokat és a Hungacontrolt kötelezik, hogy készítsenek akciótervet, tájékoztassák az utasokat, a hatóságok pedig szabjanak ki jelentős bírságokat a légitársaságokra, akár olyan mértékűt, ami e vállalatoknak "komoly fájdalmat okoz". Nem látunk más lehetőséget arra, hogy ne érje meg kockáztatni, tette hozzá a miniszter.

A kormányinfón Oroszország Ukrajna elleni háborúja kapcsán szó volt Orbán Viktor miniszterelnök kijevi, moszkvai, pekingi és washingtoni útjáról, amit a kormányfő és a kormány is előszeretettel nevez békemissziónak. Erről Gulyás úgy fogalmazott, egyeztetés nélkül béke nem érhető el, ehhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni, a miniszterelnök is ezért utazott Kínába. Nincs konkrét béketervünk, mert azt csak a felekkel közösen lehet kidolgozni, de a magyar "békemissziót" sokan kísérik gyanakvással és ellenzik. Mint mondta, Magyarország politikai, jogi és pénzügyi zsarolásnak vagyunk kitéve, hogy álljon a háborút támogató országok sorába. Ilyen eszköz a miniszter szerint az EU Bírósága menekültügyben hozott ítélete. Az elhúzódó háború rendkívüli veszélyeket rejt magában, háborús propaganda uralja Európát, minden tekintetben mi fizetjük meg a háború árát – sorolta Gulyás Gergely.

Amiről még szó volt:

  • Továbbra sem lehet drágább az üzemanyag, mint a környező országokban.
  •  2026-ig kitolja a kormány a babaváró hitel visszafizetését.
  • „Mindent a megfelelő időben”, mondta Gulyás arról, hogy lesz-e Orbán–Trump-találkozó a magyar miniszterelnök amerikai útján.
  • „Ha 41 szavazat van két jelölt között, a világon mindenhol, ahol demokrácia van, ott újraszámolják a szavazatokat” – mondta a főpolgármester-választásról a miniszter. Mint ismert, a Karácsony–Vitézy-párharcban a Kúria döntése értelmében újraszámlálják a szavazatokat.
  • A kormány nem tárgyalta a Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépést, de kabinetülésen volt róla szó
  • Arra a kérdésre, a kormány mit gondol arról, hogy az ázsiai beruházók gyakran a magyar építőipar és alapanyagok igénybe vétele nélkül dolgoznak Magyarországon, azt válaszolta, annak örülnek, ha a magyar építőipar versenyképes.
  • Vidnyánszky Attila iránt töretlen a bizalom a Nemzeti Színház igazgatói posztján.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk