Bejelentette a BKK a legújabb fonódó villamost: Újpestet kötik össze Újbudával

  • narancs.hu
  • 2024. március 19.

Belpol

Újra jár majd villamos a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Visszaépítik a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a villamosvágányokat, összekötve ezzel a most a Lehel térig közlekedő észak-pesti 12-es és 14-es, valamint Deák térig közlekedő dél-budai 47-49-es villamosokat

– jelentette be a BKK keddi sajtótájékoztatóján.

Ezeken a vonalakon most összesen napi 100 000 utazás van, úgy számol a fővárosi közlekedési társaság, hogy ez a vonalak összekötésével 160 000-re nőhet. A kalkulációik szerint a belváros autóforgalma napi 2000-rel csökkenhetne, és az észak-pesti térségből 3-6 perccel csökkenne az eljutás a Nyugati térhez – írja a 444.hu.

A főváros és az érintett kerületek első egyeztetései már megtörténtek, a tervezés előkészítését elkezdték. A BKK úgy kalkulál, hogy a második félévben, valószínűleg az utolsó negyedévben már meg is köthetik a tervezési szerződést. Ha pedig minden zökkenőmentesen megy, akkor 2027-re készülhet el az a kiviteli és tenderdokumentáció, ami alapján a kivitelezési közbeszerzést ki lehet majd írni.

A 444.hu kérdésére, hogy mennyi lesz a tervezés, illetve a kivitelezés költsége, azt felelte a vállalat, hogy nem akarnak még becsült értéket sem mondani, mondván, torzítanánk a versenyt, a kivitelezési költségeket pedig azért nehéz megmondani, mert még nincsenek meg a tervek.

A bejelentés szerint a beruházással 2,3 kilométernyi új villamosvágány épül majd, és ezen a vonalszakaszon 6 megállót alakítanak ki.

A Nyugati tér térségében 2 megállót terveznek, el fogják bontani a felüljárót és felújítják az aluljárót. De a BKK tájékoztatása szerint a villamosvágányok építése során a Lehel és a Deák terek között úgymond "faltól falig" megújul a közterület is.

Az új, fonódó villamosvonal 22 kilométer hosszú lesz (a mostani leghosszabb vonal a 41-es villamosé a maga 18,5 kilométerével).

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk