Belehúznak ma a Parlamentben

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 15.

Belpol

Az alaptörvény 9. módosításáról és a választási szabályok megváltoztatásáról is szavaznak ma.

Az Országgyűlés ma az alaptörvény kilencedik módosításáról, valamint a választási szabályok megváltoztatásáról is szavaz.

A parlament e heti második ülésnapja reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők ekkor a temesvári népfelkelés évfordulójára emlékeznek, majd napirend előtti felszólalások hangoznak el.

A Ház ezt követően huszonegy javaslatról dönt, köztük az alaptörvény kilencedik módosításáról, ez az, amelybenalkotmányba foglalják, hogy az "az anya nő, az apa férfi". A kormány szerint ez majd a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát fogja szolgálni.

Ebben szerepel az örökbefogadási feltételek változtatása is, amely miniszteri engedélyhez köti, hogy valaki egyedülállóként fogadhasson örökbe.

 

Szavazhatnak továbbá a választási törvény módosításáról is, amelyet a változtatásokat előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter a "kamupártok" elleni fellépés szükségességével indokolt. A  kormány a kamupártokra hivatkozik, a módosítás az ellenzék listaállítási terveit is korlátozhatja.

Az ülésnap végén az Európai Unió menekültügyi és migrációs paktummal kapcsolatos jelentéséről tartanak összevont vitát. A parlament szerdán további huszonkettő előterjesztésről szavaz.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?