Egy rendeletmódosítás megnehezíti, hogy a nem házasságban élők gyereket fogadhassanak örökbe

  • narancs.hu
  • 2020. október 10.

Belpol

Az élettársi kapcsolatban élők és egyedülállók csak a házaspárok után jöhetnek szóba egy gyerek örökbefogadásánál.

Eddig a jogszabály szerint ha a gyermekvédelmi szakszolgálat az informatikai rendszerben „talál a gyermek számára olyan örökbe fogadni szándékozó személyt, akivel a rendelkezésre álló adatok, információk alapján várhatóan megfelelő szülő-gyermek kapcsolat alakulhat ki”, akkor „dönt a személyes kapcsolat felvételének lehetőségéről, és erről értesíti az örökbe fogadni szándékozó személyt”.

Ám Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere döntése értelmében az lesz érvényben, hogy „ha az illetékességébe tartozó alkalmas örökbe fogadni szándékozók között nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadni szándékozó házaspár, a szakszolgálat 5 munkanapon belül értesíti az országos örökbefogadást elősegítő szervet annak érdekében, hogy a gyermek házaspár általi örökbefogadását más szakszolgálat illetékességébe tartozó örökbe fogadni szándékozó házaspárok közvetítésével segítse elő.”

Abban az esetben, ha ez az országos keresés eredménytelen, akkor lehet szó arról, hogy egyedülálló legyen az örökbefogadó, „feltéve, hogy az a gyermek érdekében áll”. Míg a nem házas párokat meg sem említi, mert őket is egyedülállóként kezeli, hiába élnek együtt.

Eszerint egy rendeletmódosítással nehezebbé tették a nem házasságban élő párok és az egyedülállók örökbefogadását – írja a hvg.hu.

A Mérce szerint kifejezetten a meleg párok elleni támadásként lehet értelmezni a módosítást, de valójában sokkal több hetero egyedülálló vagy nem házastársi viszonyban lévő pár akar örökbefogadni, akiket szintén érint a rendeletmódosítás, így ők mind az örökbefogadásra várakozók sorának végére szorulnak.

Figyelmébe ajánljuk