Betiltotta a kormány a ventilátorok használatát a vendéglátóhelyeken

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Belpol

A vendégtérben csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetőek, amelyek a külső levegő beszívásával működnek, vagy speciális sterilizációra alkalmasak.

Vendéglátó üzletben „kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható” – olvasható egy május 16-án kelt kormányrendeletben, eszerint „a belső levegőkeringetésű berendezés használata tilos”.

Múlt vasárnap, azaz május 17. óta van érvényben az a tiltó rendelet, melyről eddig sehol nem esett szó, pedig nyilván valamennyi vendéglátóegységet érint, hogy tudja, mit használhat belső tereiben és mit nem. A Magyar Nemzet pénteken szemlézte a VGF&HKL nevű szaklap hétfői cikkét, amely megpróbálta megfejteni a nem egyszerű, nem teljesen egyértelmű rendelkezést.

A legegyszerűbb légkezelő berendezést, a szobai ventilátor, amely mást nem tesz, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, a kormányrendelet alapján a vendéglátó üzletekben nem használható – állapítja meg a szaklap. Ez egyértelmű.

A klímákkal már más a helyzet, bonyolultabb a szituáció. „Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák. Ezek két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, vagyis osztott rendszerűek. A kültéri és a beltéri egység légtechnikailag nincs kapcsolatban egymással. A beltéri egység tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumínium lamelláin, melynek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, ez hűti le azután a belső levegőt ventilátorral szerelt radiátorokon keresztül.” Vagyis a vendéglátó helyeken ezek a klímák sem használhatók.

A kormányrendelet egyik alpontja két kivételt fogalmaz meg, de ezek csak a rendelet kihirdetését követő 15. napon lépnek hatályba. Eszerint a tilalom nem terjed ki azokra a helyiségre, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.

Bár nem szerepel a rendeletben, a szaklap logikus felvetése szerint, mivel kifejezetten a belső levegőt keringtető berendezések használatát tiltják, ezért a légcsatornázható, 100 százalékos külső beszívásos berendezés használata értelmezhető megengedettnek.

Figyelmébe ajánljuk