Bezárhatnak ősszel a szociális intézmények, mert nem bírják a megemelt rezsit

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 1.

Belpol

Két szakmai szervezet levélben fordult az illetékes államtitkárhoz. 

Bezárhatnak ősszel a szociális intézmények, mert nem tudják kifizetni a megemelt rezsidíjakat, a munkatársaik pedig nem tudnak eljutni a segítségre szorulókhoz, mert nem lesz miből tankolni az autókat – írja a Népszava.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) közös levélben fordult Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárhoz, ugyanis a kisebb ellátóknák már idén év végéig több milliós, a nagyobb intézményeknél több tízmilliós költségvetési hiány generálódhat. 

A levél szerint a bentlakásos intézmények vezetőivel, nappali ellátások szervezőivel, támogató, család- és gyermekvédelmi szolgáltatók munkatársaival egyeztettek az elmúlt napokban, melyek alapján egyértelmű, hogy a szociális szakma sem idén, sem a jövő évi költségvetésben nem látja a megemelkedő kiadások fedezetét. 

A szociális, gyermekvédelmi- és jóléti ágazatban mintegy százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót. A szakmai szervezetek azt kérik az államtitkártól, hogy feleljen három kérdésükre: 

  • Végez-e hozzájuk hasonlóan a Belügyminisztérium a rezsi- és üzemanyag áremelés szociális ellátókra gyakorolt hatásairól?
  • Tervez-e a kormány bármit, ami jobb helyzetbe hozná őket? 
  • Mi lesz a sorsa azoknak az embereknek, akiket eddig ők láttak el, ha a csődbe mennek?

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk