Elakadt Biodóm-beruházás: a választások óta változott meg a kormány álláspontja

Belpol

15 milliárdról indult, jelenleg közel 44 milliárdnál tart az állatkerti Biodóm építése, de a kormány már az ellenzéki vezetésű fővárosra tolná a felelősséget.

Nincs pénz befejezni a volt vidámparki területen épülő Pannon Parkot – jelentette be az állatkert vezetése még decemberben, a kormány pedig azóta felteszi a kezét és a fővárosra mutogat, Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója pedig belebukott a történetbe.

A Pannon Park, és azon belül az óriási Biodóm ötletével Persányiék álltak elő, amikor egyértelművé vált a Vidámpark felszámolása és területének az állatkerthez csatolása. A 2014-es megvalósíthatósági tanulmányban három terv került az asztalra, de a legdrágább verzió költségeit még ekkor is csak 24,2 milliárd forintra taksálták.

A kormány ezután ítélt meg 2015 februárjában 25 milliárd forintot a beruházásra, de miután a kiírt közbeszerzésen ennyiért egyik ajánlattevő sem vállalta a feladatot, végül 43,7 milliárd forintra emelte a támogatást, amelyből a Garancsi István-féle Market Építő Zrt. 32,7 milliárd forintért vállalta a Biodóm betonépületének felépítését, a gépészetének és lefedésének megvalósítását.

Valószínűleg már 2019 év elején látható volt, hogy a nyilatkozatokkal ellentétben mégsem lesz elég a kormány által biztosított összeg az egész Pannon Park-beruházásra, ám Persányi Miklós ekkor még bízhatott abban, hogy amiként a kormány a korábbi áremelkedést is finanszírozta, úgy a további esetleges drágulást is fedezi; csakhogy a kormány álláspontja az őszi választások óta láthatóan megváltozott, és a fővárosra próbálja tolni a felelősséget.

A Városháza egyelőre tájékozódni próbál az ügyben, a főpolgármesteri hivatalból új gazdasági igazgatót küldtek az állatkerthez Mézes Rózsa személyében. Kérdéseinkre azt közölték, jelentése már a városvezetés előtt van, és egyelőre vizsgálják az abban foglaltakat.

A főváros ugyanakkor saját ellenőrzését is megerősíti a beruházás felett, amikor a projekt vezetését a Budapest kizárólagos tulajdonában lévő, műszaki tanácsadással és mérnöki tevékenységgel foglalkozó, és a projektbe szervezési és koordinációs feladatokra eddig is bevont Enviroduna Kft. kezébe adja. Utóbbinak azt is fel kell mérnie, hogy mi minden kell a Pannon Park befejezéséhez, az állatkert pedig csak e cég hozzájárulásával indíthat közbeszerzést vagy köthet szerződést.

További részletek a biodómról és a Pannon Park-beruházás elakadásáról, és a kormány hozzáállásáról az eheti Magyar Narancsban olvashatók!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk