Bíróság mondta ki, hogy nyilvánossá kell tenni a kórházi járványadatokat

  • narancs.hu
  • 2021. november 19.

Belpol

 Az Országos Kórházi Főigazgatósággal szemben döntött a Fővárosi Törvényszék.

"Alapvető fontosságú adatokat tartott vissza az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a járvánnyal kapcsolatban" a Fővárosi Törvényszék döntése szerint.

A 444.hu beszámol arról, hogy a bíróság elsőfokon ítéletet hozott arró, hogy az OKFŐ-nek ki kell adnia az adatokat napokra és kórházakra lebontva arról, hogy mennyi covidos beteget ápoltak intenzív és nem intenzív osztályon tavaly szeptembertől idén márciusig. Hozzáteszik, hogy egy másik eljárásban u a bíróság a március-áprilisi időszakkal kapcsolatban ugyanezt a döntést hozta.

A portál emlékeztet, hogy ezeket az adatokat egyáltalán, összesítve sem ismerjük, nemhogy egyes kórházakra lebontott verzióban, a kormány ugyais csak néhány alkalommal, külön kérésre hozta nyilvánosságra, hogy egy-egy napon hány fertőzöttet ápoltak intenzív osztályon.

Az adatok megismerése elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen a  intenzív osztályok leterheltségének mértéke. 

Az adatokat a 444.hu még másciusban közérdekű adatigénylés során próbálta megszerezni, ekkor azonban a hivatal 45 nappal meghosszabbította a válaszadás határidejét, majd ennek lejártau tán válaszként a koronovirus.gov.hu honlap linkjét küldte el, amelyen azonban nem voltak megtalálhatóak a kért adatok. Ekkor fodultak bírósághoz, amely a szerdai ítélethidetéskor az OKFŐ eljárását elfogadhatatlannak és rosszhiszeműnek nevezte, a 45 napos határidő kihasználását pedig a visszaélésszerű joggyakorlás kategóriájába sorolta ebben az esetben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?