120 milliárd forintot csoportosított át a kormány állami cégek beruházásaira

  • narancs.hu
  • 2021. november 19.

Belpol

 Többek közt a MÁV, a Magyar Közút, a Magyar Villamos Művek jár jól a költségvetési átcsoportosítással.

Összesen 146 milliárd forint átcsoportosításáról rendelkezett a kormány - írj a hvg.hu

A csütörtök este megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a gazdaság-újraindítási programok keretéből 120 milliárdot a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter „tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok” beruházásaira tettek át.

Ez Mager Andrea felségterületét jelenti, amely alá jelenleg 18 társaság tartozik, például a MÁV, a Magyar Közút, a Magyar Villamos Művek, az Antenna Hungária, a Hungaroring, a Szerencsejáték Zrt. A rendelet azt nem részletezte, hogy a 120 milliárdot pontosan mire kapják a vállalatok, és hogy milyen arányban oszlik meg közöttük.

A fentieknél kisebb összegekről is rendelkeztek: 

  • 620 millió forintot csoportosítottak át egyházi felhalmozási célú kiadásokra,
  • 740 milliót a Művészetek Palotájának működtetésére.
  • Az átcsoportosítás negatívan érintette 
  • az úgy nevzett „kohéziós politikai operatív programokon” belül futó digitális megújulás programot, amelytől 13 milliárdot vettek el,
  • 7 milliárdot pedig a fővárosi fejlesztések „egyéb felhalmozási célú kiadások” sorától is máshova pakoltak.
  • Ezekből az összegekből 7 milliárdot költhet el az Innovációs és Technológiai Minisztérium „kormányzati szakpolitikák” működési célú kiadásokra, 6,7 milliárd megy az „egyetemi városnegyed fejlesztések” támogatására, 1,9 milliárd a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok működésére és csaknem egy milliárd a fővárosi, megyei, járási kormányhivatalok dologi kiadásaira.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.