Böröcz: Elidegenítési tilalom jöhet a privatizált bérlakásokra

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Belpol

3-5 évig. Viszont azok is élhetnek a kedvezményes vételárral, akik csere útján jutottak önkormányzati bérlakáshoz.

A továbbértékesítés 3-5 éves tilalmát is beleírhatják abba a fideszes törvényjavaslatba, amely bérlakásaik áron aluli privatizálására kötelezne egyes önkormányzatokat - mondta a Világgazdaságnak Böröcz László, a javaslatot benyújtó országgyűlési képviselő.

Ezt a módosítást a törvényalkotási bizottság építheti be a javaslatba a hét második felében, ahogy ekkor dönthetnek arról is, hogy a kiárusítási kötelezettség csak a Budapest világörökségi területein fekvő bérlakásokra vonatkozik majd, nem pedig az összesre, ahogy az az eredeti javaslatban szerepelt.

Böröcz szerint a javaslat ezzel "visszatért az origóhoz, vagyis gyakorlatilag a kezdeményezés kiindulópontjául szolgáló vári műemlék lakásokhoz, amelyek bérlői több mint negyed százada kimaradtak a vásárlási lehetőségből".

A vételi jog a piaci ár maximum 30 százalékáért nem csak azokat illeti majd meg, akik a '90-es évek eleje óta bérlik a lakásokat, hanem az ő leszármazottaikat és örököseiket is, illetve mindazokat, akik csere útján jutottak az ingatlanhoz.  Lakáscserével lett bérlő a Várban például Bayer Zsolt és Palkovics László is. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk