Budapesti állás: 14:7:2 az ellenzék javára

  • narancs.hu
  • 2019. október 14.

Belpol

Olyan kerületekben is nyerni tudtak, ahol be volt betonozva a Fidesz.

Ahol az ellenzék nyert:

Budai kerületek

  • Gondolta volna ma délben bárki is, hogy Nagy Gábor Tamás, aki 1998 óta irányítja a budavári önkormányzatot – azt a városrészt, ahova felköltözött a miniszterelnök, ahol számos fideszes figura kedvezményesen jutott lakáshoz – veszíteni fog egy ellenzéki önkormányzati képviselővel szemben?

Márpedig estére ez is megtörtént. V. Naszály Márta 43,8 százalékkal behúzta a fideszes fellegvárat, az I. kerületet.

  • Bár évtizedek óta tartja magát az a vélekedés, hogy a budai oldal főleg jobbra húz, ez a nézet is megdőlt 2019 őszén. Ugyanis nem csak a Várat vette be az ellenzék. Veszített a II. kerület ura, Láng Zsolt is, akire több mint 5 százalékpontot vert Örsi Gergely, az összellenzék jelöltje.
  • Tarlós óbudai utódja, a KDNP-s Bús Balázs is bukott, őt Kiss László váltja majd a polgármesteri székben.
  • A XI. kerületben közel 7 százalékponttal kapott ki a fideszes Hoffmann Tamás az ellenzéki László Imrétől.
false

 

Fotó: Németh Dániel

Pesti kerületek:

  • Még az ellenzéket is meglepte, hogy Déri Tibor legyőzte a fideszes Wintermantel Zsoltot – a Narancs.hu úgy értesült, az ellenzék vezetői bevehetetlen városrészként tekintettek a Újpest-Káposztásmegyerre, annak ellenére, hogy az országgyűlési választásokon rendre baloldalinak bizonyult a kerület.
  • A VI. kerület kevésbé meglepő eredményt hozott. Nemcsak azért, mert a parlamenti voksoláson mindig is jól szerepelt itt a baloldal, hanem azért is, mert a fideszes Hassay Zsófia urizálása sokakat felbosszantott (drága budai villa, luxusautó stb.). A Momentumnak így lett egy erős bástyája, Soproni Tamással pedig polgármestere.
  • Sokakat meglepett viszont a Niedermüller Péter győzelme a VII. kerületben. Egyrészt mert a korábban jogerősen elítélt volt polgármester, Hunvald György is elindult ellene, aki helyben még mindig népszerű. Másrészt rengeteg kamujelölt is volt, ami megzavarhatta volna a választókat, ráadásul Niedermüllert tavaly még Budán indította a DK az országgyűlésin.
  • Úgy fest, a VIII. kerületben véget ért Kocsis Máté uralma. Ugyan a Józsefvárost 2009-től irányító fideszes politikus 2018-ban megvált a székétől – összeférhetetlen volt a parlamenti képviselői, illetve frakcióvezetői posztjával –, azt helyben mindenki tudta, hogy az új fideszes polgármester, Sára Botond az ő embere. Ám végül a Klubrádió volt műsorvezetője, Pikó András kemény küzdelemben legyőzte őket.
  • 57 százalékos eredményével hatalmas győzelmet aratott Baranyi Krisztina a IX. kerületben, aki a korábbi években komoly szerepet játszott a ferencvárosi korrupciós ügyek feltárásában. A fideszes Bácskai János megbukott, pedig Baranyiban korábban még az ellenzékiek sem hittek, előválasztáson kellett bizonyítania, hogy képes irányítani egy kampányt.
  • A XIII. kerületre nem is érdemes túl sok szót pazarolni: az MSZP örökös polgármestere, Tóth József kormánypárti ellenfelét lemosva újrázott.
  • Zuglót Karácsony Gergelytől Horváth Csaba vette át. Az MSZP-s politikus korábban elindult az előválasztáson Karácsonnyal szemben, ugyanis már nagyon rég szeretne főpolgármester lenni, de mint emlékezetes, 2010-ben elbukott Tarlóssal szemben, hiába ígérte meg, hogy ingyenessé tenné a BKV-t. Most a XIV. kerülettel vigasztalódhat.
  • Németh Angéla behúzta a XV. kerületet. Ez a városrész korábban is balos volt, csak akkor tudott nyerni a Fidesz, amikor az ellenzék megosztott volt.
  • Szintén meglepetést okozott a XVIII. kerületben Szaniszló Sándor, aki Ughy Attilát váltotta. A kerületet 2010 óta irányító fideszes polgármester kirobbanthatatlannak bizonyult, köszönhetően népszerűségének. Úgy fest, a Borkai-botrány szele őt is elérte.
  • Gajda Péter, Kispest szocialista vezetője majdnem belebukott egy kiszivárgott videóba. Egy helyi kerületi MSZP-s képviselő, Lackner Csaba ugyanis egy fehér poros zacskót lóbálva arról beszélt, hogyan lehet pénzeket lenyúlni Kispesten. Ennek ellenére Gajda megőrizte a posztját.

Azaz az ellenzék 14 kerületet húzott be, ebből 10-et a Fidesztől hódított el.

Ahol a Fidesz nyert:

Budai kerületek:

  • Pokorni Zoltán feltehetően ma is a legnépszerűbb politikus lenne a kormánypártban, ha nem dönt úgy 2014-ben, hogy kiszáll az országos politikából és megelégszik a hegyvidéki polgármesteri poszttal. Ezt most meg is tudta őrizni. Ahogy az is igaz, hogy nem tartozik a NER urizáló figurái közé.
  • XXII. Ám még itt is szoros volt a verseny, Karsay Ferenc kevesebb mint 2 százalékponttal előzte meg az ellenzéki Havasi Gábort.

Pesti kerületek:

  • Rogán Antal utóda, Szentgyörgyvölgyi Péter nyert ismét a Belvárosban. Pedig polgármestersége alatt folytatta azt a korrupciógyanús ingatlankiárusítást, amit elődje elkezdett. Ám az ellenzék jelöltje nem volt túl hiteles: Tüttő Kata annak a Leisztinger Tamás oligarchának a volt élettársa, aki szintén hasznot húzott az ingatlanmutyikból.
  • Kőbányát megőrizte a fideszes Kovács Róbert, a XVI. kerületet pedig Kovács Péter.
  • A XVII. kerület igen népszerű vezetője, Ríz Levente nem sokkal a választások előtt hunyt el. Most kiderült, nemcsak ő, hanem a Fidesz is népszerű ebben a városrészben, ugyanis utóda, Horváth Tamás szintén kormánypárti.
  • Nehéz eldönteni, hogy kié pártpolitikai alapon a XX. kerület, ahol újrázott Szabados Ákos. Ő egykor szocialista politikus volt, de ahogy erősödött a Fidesz a fővárosban, úgy távolodott a pártjától. Végül kilépett, idén pedig a Fidesz támogatásával indult. De róla közismert, hogy üléspontja határozza meg az álláspontját, így nem tudni, kihez igazodik majd a jövőben. Mindenesetre formálisan ő független, ha a kerülete érdekei úgy kívánják, még együttműködhet Karácsonnyal.
  • Örülhet Németh Szilárd, mert a pártja meg tudta őrizni Csepelt: itt Borbély Lénárd lett a polgármester.

+ 1: Soroksáron nem tudott nyerni a jobbik egyetlen fővárosi polgármesterjelöltje, Bereczki Miklós, a polgármesteri székbe a független Bese Ferenc került.

Figyelmébe ajánljuk