Budapesti iskola: a konkrét tanári bér akár magasabb is lehet, mint ami az álláshirdetésben szerepel

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 19.

Belpol

Az intézmény szerint eddig nem volt probléma a hirdetés értelmezésével.

A 2022-ben érvényben levő pedagógus bértábla legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletménye, vagyis 203 ezer forint szerepel az aktuális álláshirdetésekben, amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét és az ágazati szakmai pótlékot sem – olvasható a budapesti Xantus János Gimnázium honlapján, amit a Telex vett észre. A pontosítással az intézmény arra reagált, hogy vasárnap este bejárta az internetet a hír: a profession.hu álláskereső oldalon bruttó 203 ezer forintért keresnek történelem- és matematikatanárt, miközben nettó 200 ezerért vennének fel délutános takarítót

Az iskola tájékoztatása szerint, mivel az intézmény alapítványi fenntartású, az állami intézményektől eltérően, nem áll módjában a közszolgálati állásportálon, a közigállás.gov.hu felületén álláshirdetést közzé tenni. Ezért használják a profession.hu-t, ami azonban nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre, csak egyetlen konkrét összeg jelölhető meg, amitől azonban a jelentkezőket megillető konkrét bér pozitív irányban eltérhet, a bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően.

A 2022-es pedagógus bértábla szerint a legalacsonyabb kiadható fizetés bruttó: 

  • alapilletménye 203 ezer forint,
  • ehhez jön 57 ezer forint bérminimumra történő kiegészítésként,
  • valamint 20 százalékos ágazati szakmai pótlék, ami 52 ezer forint. 

Mivel a profession.hu szabályai szerint a kiajánlott bér nem lehet alacsonyabb a portálon feltüntetett fizetésnél, ezért a lehető legalacsonyabb bért tüntetik fel, ami ebben az esetben a gyakornokok 203 ezer forintos bruttója. A nagyobb tapasztalattal rendelkező tanárok értelemszerűen ennél magasabb fizetést kapnak, ha jelentkeznek az állásra.

Az iskola szerint a hirdetések ilyen módon történő megjelenítése mindezidáig nem okozott „értelmezési problémát” a jelentkezők számára. Igaz, mivel a hirdetés még szeptember második felében is fent van az interneten, nem valószínű, hogy sokan jelentkeztek volna az állásra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk