Dobrev Klára bemutatta árnyékkormányát

 • narancs.hu
 • 2022. szeptember 19.

Belpol

Tizenöt miniszter, egy főtanácsadó és a szóvivő alkotja az árnyékkabinetet. Szakmai egyeztetéseket folytatnak, sajtótájékoztatókat, „árnyékkormányinfókat” is tartanak majd a jövőben. Dobrev szerint most nincs idő várni, de szívesen várja más pártok képviselőit, ha segítenék az árnyékkormány munkáját. 

Nincsen más lehetőség arra, hogy az emberek jobban éljenek, mint hogy Orbán Viktornak buknia kell – ezt mondta a Magyar Hang tudósítása szerint Dobrev Klára, a DK EP-képviselője árnyékkormányának bemutatásakor. (A hétfői online bejelentést a Narancs.hu is figyelemmel kísérte, azonban a közvetítés akadozott, megszakadt, így több más sajtóorgánumhoz hasonlóan részben mi is az említett lap beszámolóját vettük át.)

Dobrev azt mondta, hazafias, baloldali és demokratikus értékeket vall az árnyékkormánya. Azzal ért egyet, ha a kormányt választott képviselők, politikusok alkotják. Ez a brit parlament esetében is így van, a brit demokráciát, az ottani árnyékkormányt tekintették példának. 

Dobrev Klára ezután bemutatta árnyékkormányának tagjait: 

 • Molnár Csaba kancelláriaminiszter és miniszterelnök-helyettes, de hozzá tartoznak "a hagyományos igazságügy-miniszteri feladatok"
 • Bodnár Zoltán pénzügyminiszter,
 • Rónai Sándor külügyminiszter,
 • Arató Gergely kormányprogramért felelős miniszter,
 • Mustó Géza belügyminiszter,
 • Kordás László bér- és munkaügyi miniszter,
 • Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi miniszter,
 • Komáromi Zoltán egészségügyi,
 • Varju László energia- és rezsiügyi miniszter,
 • Dávid Ferenc gazdasági miniszter,
 • Vadai Ágnes honvédelmi miniszter,
 • Oláh Lajos környezetvédelmi és klímaügyi miniszter,
 • Benedek Szilveszter mezőgazdasági miniszter,
 • Barkóczi Balázs  oktatási miniszter,
 • Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester önkormányzati miniszter,
 • Szitka Péter vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó, 
 • Kálmán Olga kormány szóvivő. 

Dobrev Klára újságírói kérdésre azt mondta, az árnyékkormány sajtótájékoztatókat, szakmai egyeztetéseket fog tartani, de lesznek árnyékkormányinfók is. Úgy véli, kevés a nő az árnyékkormányban, szeretné bátorítani a nőket a politikai életben való részvételben. A saját közösségében azt látja, az aktivisták többsége nő, de amint választott tisztséget kell vállalni, valahogy elfogynak és férfiak kerülnek erre a posztra. 

„Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben Magyarországon teljesen felesleges most már visszafelé tekintgetnünk, felelősöket keresnünk, viszont annál fontosabb egy-két tapasztalatot leszűrnünk a jövőre”

– válaszolta Dobrev a Magyar Hang azon kérdésére, hogy van-e felelőssége a DK-nak, neki és Gyurcsány Ferenc pártelnöknek (a férjének) a választási kudarcban. 

Az egyik tapasztalat az – folytatta Dobrev Klára –, hogy Magyarországon határozott baloldali alternatívára van szükség Orbán Viktor neokonzervtív gazdaság- és társadalompolitikája után, ezzel lehet megszólítani a választókat. A másik, hogy erős, emberileg, szakmailag és politikailag egységes alternatívát tudjanak mutatni az ellenzéki szavazóknak, szerinte emiatt is alakult meg az árnyékkormány. Újságírói kérdésre Kálmán Olga szóvivő azt válaszolta, Gyurcsány Ferenc azért nem tagja az árnyékkormánynak, mert már ahogyan azt számtalanszor elmondta az elmúlt években, nem kíván kormányzati szerepet vállalni.

 
Dobrev Klára az árnyékkormány bemutatásának felkonferálásakor
Forrás: Demokratikus Koalíció Facebook

Dobrev egy másik felvetésre, amely arra irányult, hogy miért nem volt pártközi egyeztetés az ellenzéken belül az árnyékkormányt illetően, azt mondta, nem tudtnak most várni, mert a rezsiszámlák „ma, holnap és a jövő héten nyitják ki az emberek”. Egyébként barátsággal és nyitottsággal várják azokat, akik részt vennének az árnyékkormány munkájában. Kálmán Olga ehhez annyit fűzött hozzá, a többi ellenzéki párt vezetője többször is nyilatkozott arról az elmúlt hónapokban, hogy nem most van itt az ideje az ellenzéki együttműködésnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

 • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

 • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

 • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.