Cikkünk után Gulyás Gergely tette ki Szájert Schmidt Máriáék alapítványából

Belpol

A Terror Háza Múzeum főigazgatója 2020 decemberében jelentette be, hogy Szájer József a brüsszeli ereszcsatornán való leereszkedése után lemondott a múzeumot működtető közalapítvány kuratóriumi tagságáról. A testületből mégsem került ki a volt fideszes EP-képviselő, csak három nappal azután, hogy megírtuk. Erről az alapító magyar állam képviseletében Gulyás Gergely miniszter gondoskodott.

 

A Narancs.hu 2021. november végén írta meg, hogy Schmidt Mária 2020. decemberi, Szájer József lemondását bejelentő állításával szemben még mindig tagja a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak a volt európai parlamenti (EP) képviselő. Schmidt a közalapítvány képviselőjeként, kuratóriumi tagként, múzeumigazgatóként információk birtokában nyilatkozott a Népszavának Szájer EP-képviselőségébe került botránya után. Lapunk egy évvel későbbi kereste meg, szembesítve állításával, miután a civil szervezetek nyilvántartásban Szájer 2021. novemberben még mindig bent ült a kuratóriumban.

Schmidt nem reagált kérdéseinkre, viszont cikkünk november 30-i publikálást követő harmadik napon a közalapítványnak módosították az okiratát, amely a Fővárosi Törvényszéken december 16-án jogerőre emelkedett. A módosítás révén Szájer József kikerült a kuratóriumból, helyére Schanda Tamás, az innovációs és technológiai miniszter helyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára felesége, Schanda Anikó került. Szájer eltávolítását lehetővé tevő módosítást a közalapítványt alapító magyar állam képviseletében Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter látta el kézjegyével.

Mint megírtuk, Schmidt Mária a közalapítvány 2020-ról készült beszámolójában is azt közölte, kötelessége tájékoztatni a kuratórium tagjait, hogy „egyik tagunk, Szájer József volt európai parlamenti képviselő ez év decemberében azonnali hatállyal lemondott tagságáról”. A civil szervezetek nyilvántartása szerint Szájer lemondást egy éven át mégsem jelezték a bíróságnak, miközben a törvény 60 napot engedélyez a változásbejegyzések bejelentéséhez. Ha Szájer valóban lemondott akkor, hozzávetőleg 300 napos késésbe került a Gulyás Gergely által képviselt magyar állam.

Amennyiben ennek jogkövetkezményét érvényesítették, a változásbejegyzési határidő túllépése miatt a bíróság az alapítót 10 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújthatta.

Szájer nemzetközi visszhangot kiváltó skandalluma Orbán Viktort és Kövér Lászlót is kínos helyzetbe hozta, mivel az ex fideszes EP-képviselő a miniszerelnök és a házelnök alapította Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapítványából (NGYSZA) is ki kellett emelni. A Fidesz képviseletében Orbán, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület képviseletében Kövér László 2021. június 11-én kezdeményezte a kuratóriumi tagság törlését. A fájdalmas lépést ők sem kapkodták el, mivel Szájer 2021. március elején mondott le arról, miután erre az alapítványnál sokadszorra rákérdeztünk. A tagcserét azonban csak hónapokkal jelezték a bíróságon. Lemondásának napja pontosan egybeesett Szájer NGYSZA-kurátorkodásáról szóló cikkünk megjelenésével, amelyben nyilvánosságra hoztuk, hogy nem felelt meg a valóságnak az NGYSZA állítása, miszerint a képviselő még decemberben lemondott tisztségéről.

Gulyás Gergely a Szájer töröltetését elintéző okiratmódosításához egyébként nem üres kézzel érkezett Schmidt Máriákhoz. Az alapító okiratba belefoglalták, hogy az állam még 600 millió forintot tol a közalapítványba, ezzel biztosítva tőkeminimumát.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.