Orbán és Kövér töröltette Szájer kuratóriumi tagságát

Belpol

A brüsszeli ereszcsatornánál elcsípett volt fideszes képviselő előző cikkünk megjelenése után írta meg lemondó nyilatkozatát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány alapítói, Orbán Viktor és Kövér László számára. Hónapokig vártak Szájer lecserélésével.

A Fidesz képviseletében Orbán Viktor pártelnök, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület képviseletében Kövér László elnök június 11-én kezdeményezte a Szájer József a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítványban (NGYSZA) meglévő kuratóriumi tagságának törlését. Erről a miniszterelnök és az Országgyűlés elnöke az alapítvány alapítóiként hoztak határozatot. Nem kapkodták el a Fidesz volt Európa parlamenti képviselője kuratóriumi tagságának megszüntetését, ugyanis Szájer március elején mondott le arról, a tagcserére azonban hónapokkal később reagáltak.

A március 1-i dátum pontosan egybeesik Szájer NGYSZA-kurátorkodásáról szóló cikkünk megjelenésével, amelyben nyilvánosságra hoztuk, hogy nem felel meg a valóságnak az NGYSZA állítása, miszerint a képviselő hónapokkal korábban lemondott tisztségéről.

Január végén megírtuk, hogy az NGYSZA akkor azt közölte, Szájer decemberben lemondott 1999 óta betöltött tisztségéről. Rákérdeztünk még akkor, mikor és milyen hatállyal tette meg, erre azonban már nem érkezett reakció. A törléssel kapcsolatos dokumentációból most már tudható, azért nem érkezett válasz, mert az március 1-ig sem történt meg, Szájer csak legutóbbi cikkünk megjelenésekor fogalmazta meg tanúk előtt lemondását.

 
Szájer József március 1-jén kelt lemondó nyilatkozata

Az alapítvány még február 24-én is Szájer lemondását közölte, másnap, újabb kérdésünkre ismerte el, hogy nem kaptak tőle magánokiratba foglalt nyilatkozatot.

Szájer törlése elsőre nem ment át a civil szervezetek nyilvántartásába: a bíróság hiánypótlásra szólította fel az alapítványt, amelynek eleget tett. Kérdés, kiszab-e bíróság bírságot is az alapítókra, a törvény ugyanis 60 napot engedélyez a változásbejegyzés bejelentéséhez. Márpedig Szájer március 1-i lemondása és Orbán, illetve Kövér június 11-i alapítói határozata között hatvannál több nap pergett le.

Orbán és Kövér kínos helyzetbe kerülhetnek, ugyanis a változásbejegyzési határidő túllépése esetén a bíróság az alapítókat 10 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújthatja.

Szájer József tavaly november 29-én mondott le Európa parlamenti képviselőségéről, arra hivatkozva, hogy a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára. Két nappal később elismerte, hogy november 27-én részt vett a belga járványügyi szabályok megszegésével tartott brüsszeli szexpartin, amelynek a rendőrség vetett véget. A képviselő hátizsákjában kábítószert foglaltak le, amiről Szájernek, állítása szerint, nem volt tudomása és nem is fogyasztott belőle.

A botrány hatására Szájer gyorsan szabadult meg közéleti, tudományos tisztségeitől. Elsőként a Fideszből lépett ki a botrány negyedik napján, majd soproni díszpolgári címétől vált meg, ezt követte a Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgató által képviselt Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványa kuratóriumi tagságáról való lemondása. Szájer a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanári címéről december 7-én mondott le – tudtuk meg januárban az egyetemtől.

Szájer helyére az alapítók Mozsár István mérnök-üzletembert delegálták, aki már 2010 őszén is bírta a miniszterelnök szimpátiáját. Orbán akkor nem volt hajlandó elfogadni, hogy Réthelyi Miklós humánerőforrás-miniszter Horváth Ádámot nevezte ki az Operaház élére, visszavonatta a döntést. Mozsár 2010 novembertől beugróként irányította a dalszínházat, 2011 augusztusig, majd később a múzeumi negyedet építő Városliget Zrt. élén is eltöltött néhány évet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.