Csak holnap tudjuk meg a miniszterelnök-jelölti választás végeredményét

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 29.

Belpol

Lassabban halad a vártnál a szavazatok összeszámlálása, bár az első adatok hamarosan érkezhetnek. 

Lassabban halad a vártnál a számlálás - tette közzé szerdán nem sokkal 16 óra előtt az Előválasztás 2021 Facebook-oldal. A szavazatok az első eredményeket szerda reggel még kora délutánra ígérték, ehhez képest délután 4 órakor még egyetlen választókerületi eredményről sem érkezett hivatalos információ. "A szavazatszámlálás azonban az előzetesen vártnál lényegesen lassabban folyik, ezért mind a sajtó, mind a ti türelmeteket is kérjük. Röviden összefoglaljuk, hogy mi ennek az oka" - írták a szervezők a közösségi oldalon.

Ismertetésük szerint az általános választásokkal szemben az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítik. A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba. A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így kizárva a csalás lehetőségét. "A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat" - folytatódik a közlemény. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapokat hitelesítették-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e.

Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe.

A délutáni Facebook-bejegyzés szerint az 1 008 076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók. A folyamat különösen Budapesten halad lassan, ahol összesen harminc választókerület, azaz az ország közel egyharmadának eredményét fogják megállapítani. Emellett szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.

"A fentiek miatt kimondható, hogy

ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az Országos Előválasztási Bizottság pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt "- ígérték 16 óra tájban a szervezők.

 
 
Forrás: Facebook/Előválasztás 2021

Az ellenzéki előválasztás első fordulója kedden ért véget, a szavazáson összesen 633 811-en vettek részt. A szavazatok megszámlálása szerdán kora délelőtt kezdődött. Az első fordulós szavazatok alapján még előválasztási győztest hirdetnek a 106 egyéni körzetben, és az is kiderül, melyik három miniszterelnök-jelölt jut a második körbe, ha egyikük sem szerez abszolút többséget (50 százaléknál többet). Jelen állás szerint erre azonban csütörtökig várni kell.

 
Forrás: Facebook/Előválasztás 2021

 
Forrás: Facebook/Előválasztás 2021

 További híreink az előválasztásról itt olvashatók! 

Figyelmébe ajánljuk