Csák János szerint a Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, érdemes Magyarországra hozni

  • narancs.hu
  • 2022. június 1.

Belpol

Azt viszont nem bánja, hogy a CEU elment az országból.

"A Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, s ha itt is minőségi képzést kínál a hallgatóknak, azzal tovább növelheti Magyarország vonzerejét a felsőoktatási piacon, ezért érdemes idehozni"- nyilatkozta a Mandinernek Csák János, újonnan kinevezett kulturális és innovációs miniszter.

Csák szerint az a feladatunk, hogy annyira értsük Kínát, amennyire a nyugati civilizációt. "Tisztában kell lennünk azzal, milyen dinamikák jellemzik a világot, hiszen egy afganisztáni vagy közép-afrikai esemény két hónap múlva itt is érezteti a hatását. Fontosnak tartom, hogy sokrétű, kölcsönös tiszteleten és jóindulaton alapuló kapcsolataink legyenek Kínával, de ez nem azt jelenti, hogy elszakadunk a Nyugattól. Mi a Nyugat részei vagyunk, de lehet közvetítő szerepünk."

Ekkor érkezett a kérdés, hogy visszahozná-e a CEU-t Magyarországra. A miniszter kifejtette, hogy a CEU esetét jogi ügynek tartja, az intézmény nem felelt meg a jogszabályoknak. "De hangsúlyozom: nem a Közép-európai Egyetem, hanem a CEU. A kormány bevezette a bajor típusú szabályozást, és az intézmény annak sem tudott megfelelni, ezért elment Bécsbe. Jó egészséget kívánok nekik!"

Csák emellett kifejtette: nem látja, hogy a társadalomtudományi oktatás színvonala csökkent volna Magyarországon; ahogy azt sem gondolja, hogy megszűnt volna a magyar felsőoktatásba vetett bizalom. "Azt is el tudom képzelni, hogy az innovációs ökoszisztéma átalakulásával más nyugati egyetemek is kedvet kapnak, hogy Magyarországra jöjjenek. Bárkit szívesen látunk, aki betartja a magyar jogszabályokat."

(via 444.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk