Csak néhány európai országban van akkora különbség az átlagbérek és a képviselői fizetések között, mint nálunk

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 16.

Belpol

Magyarország élvonalban.

Egy év alatt gyakorlatilag 70-77 %-kal nőtt a parlamenti tisztségviselők bérezése - írja az mfor. Mindeközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett.

A statisztikák szerint a magyarországi minimálbér az ötödik legalacsonyabb Európában. A képviselők fizetése az emeléssel együtt is a hatodik legalacsonyabb, és bár ez csa kegy hely különbségnek tűnik, érdemes megnézni, hogy ez arányaiban mekkora különbséget jelent.

Az Mfor ezért a tradingeconomics.com adatainak alapján összegyűjtötte az európai országok friss átlagos havi bruttó keresetét, majd ennek arányában meghatározták a képviselői fizetéseket. Eszerint:

a képviselők fizetése a magyar átlagbér 276 százaléka volt a legutóbbi kereseti adatokhoz mérten, aminél magasabb arányra mindössze 9 tagállamban van példa.

Görögország vezeti a rangsort, ott a képviselők havi illetménye az ottani átlagbér 685 százaléka, a lett képviselők 375 százalékkal keresnek többet az átlegnál, a román honatyák 338 százalékkal. Luxemburgban, Dániában és Franciaországban azonban csak 30-40% a különbsége az átlabér és a képviselők fizetése között.

Nőnek a fizetések a Parlamentben

Mert megérdemlik... A Fidesz-frakció ma reggel közleményt adott ki az MTI-nek: „A parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára" - írják. Szép mentés, szokták erre mondani. A mondat azt sugallja, hogy maguk előtt gondoltak mindenki másra, vagyis gesztusuk a nagylelkűség netovábbja. Ezzel szemben áprilisban még tagadták, hogy lennének tervezetek a képviselők fizetésének emelésére.

Figyelmébe ajánljuk