Állami pénzekből dübörög a Szijjártó-család autósport biznisze

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 16.

Belpol

A kamionversenyeket rendező cég, ahol a külügyminiszter testvére az igazgató, több száz milliós támogatásokat kapott az elmúlt években - többek közt a külügytől is.

Szijjártó Péter testvére az autósportban egyre aktívabb szerepet vállal, cégéhez pedig már közel 300 millió forint közpénz vándorolt az elmúlt két évben a külügytől és az ehhez tartozó intézményektől - járt utána a G7.

A magyar autóversenyeket vállalkozások rendezik, de a licenszeket egy állami szervezet a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) adja ki. Az emiatt megkerülhetetlen intézményt Oláh Szabolcs vezeti, Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta pedig a női tagozatban és a kamionverseny bizottságban munkálkodik.

Szijjártó testvérének azonban nem ez az egyetlen kapcsolata a kamionversenyekkel: 2015 óta dolgozik Truck Race Promotion Kft.-nél, 2017-től pedig a cég operatív igazgatója is. A Truck Race Promotion Kft.-ről pedig azt kell tudni, hogy egyrészt Magyarországon ők rendezik a kamion eb versenyeket, a Hungaroring adatai alapján 2016-ban 40,8 millió forintot kaptak ezért a MNASZ-tól, 2014-ben pedig 83 millió forintot.

A G7 hozzáteszi, hogy az ETR néven ismert kamionos “Európa bajnokság”  egyébként az európai autó-motor sport szövetség, a FIA vállalkozása, amely viszonylag kis közönséghez szóló rétegsport. Mindezek ellenére a magyar állam mégis úgy érezte, hogy ezt a sportot kell támogatnia. A MNASZ mellett ugyanis 2016-ban a nemzetgazdasági minisztert bízták meg azzak, hogy 200 millió forintot adjon az eseménynek, és azóta minden évben - nyilvánosságra nem hozott összegekkel - támogatja az állam a rendezvényt. Épp egy évvel azutántól, hogy Szijjártó Sarolta bekerült a kamionsport világába - jegyzi meg a G7.

A Truck Race Promotion Kft. ráadásul egyre növekvőben van: az idei Hungaroringen rendezett kamion eb futamnak ugyanis része volt a V4 logisztikai fórum is, amelynek egyik főtámogatója a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM): ők 65 millió forintot fizettek a cégnek a rendezvényért.

De mások is megtolták kicsit a cég szekerét:

  • a KKM alá tartozó Eximbank még nem válaszolt a G7 megkeresésére, de azt tudni lehet, hogy költött 2 millió forintot a cégnél
  • a KKM alá tartozó állami hivatal, a HIPA a Hungaroringen június 23-án szervezett “járműipari beszállítók és szakmai partnerek bevonásával létrejött partnertalálkozó megvalósítására szolgáló szolgáltatások” tárgyában 5 millió forintot fizetett a cégnek

Szijjártó Péter minisztériuma és háttérszervei tehát idén 72 millió forintot fizettek egy konferencia szervezéséért egy olyan kamionversenyeket szervező cégnek, ahol testvére is dolgozik - foglalja össze a G7.

Hozzáteszik, hogy a Truck Race Promotion szponzorációs pénzeket kapott más állami cégektől is: a Szerencsejáték Zrt. 2016-ban még csak 5 millió forintot, 2018-ban már 71 millió forintot adott.

(A Truck Race Promotion Kft. fő tulajdonosa egyébként 51 százakéban a félezer kamionnal rendelkező Révész Trans tulajdonosa, Révész Bálint. A cégben részesedése van a TR Consult informatikai cégéről ismert Őry Tamásnak, és Moszlán Balázsnak.)

 

 

Figyelmébe ajánljuk