Csányi bevásárolt, Orbán államosítana?

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 17.

Belpol

A Népszava szerint a diagnosztikai ellátások államosítására készül Orbán. De mit szól ehhez Csányi Sándor?

A diagnosztikai ellátások államosítása rejtőzik Orbán Viktor miniszterelnök nemrég tartott kötcsei beszéde mögött a Népszava információi szerint.

A visszaállamosításról először hét éve, az akkori egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós beszélt, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy a későbbiekben államosítsák akár a művese-, a labor- vagy a diagnosztikai szolgáltatást. Az államtitkár a diagnosztikai területen uralkodó teljes logisztikai káoszt jelölte meg az állami beavatkozás okaként. Csakhogy az egészségügyben elsősorban azokon a területeken maradtak meg a magánszolgáltatók, ahol a közfinanszírozás számára megfizethetetlen technológiára volt szükség. És ilyennek számít szinte az összes diagnosztikai szolgáltatás.
Zombor Gábor államtitkár 2014-es hivatalba lépése utáni első bejelentéseinek egyike szintén a magán- és a közfinanszírozott egészségügy szétválasztásának szándékáról szólt. Ezzel nagy port kavart, kritizálták, mondván, pluszforrástól esnek így el a kórházak, amelyek közül nem kevesen épp erre a bevételre bazírozva alakították ki VIP-részlegeiket. Az államtitkár aztán hivatali ideje alatt fokozatosan finomította az elképzelést, távozása után pedig ismét lekerült a téma a napirendről.
Ma a laborszolgáltatások 10 százalékát, a képalkotó diagnosztikai ellátások 15 százalékát végzik a magáncégek. Ha a laborszolgáltatásokat államosítanák, mintegy 10 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a szükséges műszerparkot beszerezzék. Ha valamennyi helyen ki akarná váltani az állam a magánszolgáltatók CT-, MR-berendezéseit, akkor csak az eszközökre 25-27 milliárdot kellene költeni, amelyeket azután 4-5 évente cserélni kell, de addig is ott van a karbantartás költsége. További járulékos költség az üzemben tartás, valamint a gépek 3-5 évenkénti cseréje. S akkor még nem beszéltünk a szakemberhiányról, márpedig az orvosok és az asszisztensek éppen a magánszektor felé tartanak.
Az államosítási szándék már csak azért is meglepő lenne, mivel a Fidesz gazdasági holdudvarába tartozó Csányi Sándor OTP-vezér tavaly vásárolta be magát a magánegészségügyi szektor egyik vezető szereplőjének számító Budai Egészségközpontba. A cég többek között képalkotó diagnosztikai és laborvizsgálatokat is végez.

Figyelmébe ajánljuk