Cyber hírek

  • 2001. február 8.

Belpol

Feltörték a Világgazdasági Fórum hálózatátA Sonntags Zeitung svájci lap információi szerint feltörték a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) hálózatát, és megszerezték több vendég személyes adatait. A hitelkártya-társaságok letiltották az összes WEF-vendég számláját, a betörők ugyanis megszerezték a hitelkártyaszámokat és lejárati idejüket a kártyatulajdonosok nevével együtt.
A károsultak között van Bill Clinton, Bill Gates és Jasszer Arafat is. A WEF kommunikációs igazgatója szerint feltételezhető, hogy a betörők a davosi regisztrációs rendszeren keresztül fértek az adatokhoz, amelyeket külön tároltak a szervezet központi, genfi szerverétől. A tanácskozás honlapja a www.weforum.org címen elérhető.

Ûrfegyverkísérlet A George W. Bush elnök hivatalba lépését követő első napon az Egyesült Államok a rendelkezésére álló űrtechnológiát tesztelte egy háborús játék keretében. A Schriever 2001 fedőnevű űrháborús szimulációs játékot azzal a céllal rendezték meg, hogy felmérje, milyen hatékonysággal képesek működni az amerikai hadsereg űrbe telepített eszközei, és milyen hatékonyan lehet azokat megvédeni az ellenséges támadásoktól. A háborús szituációt 2017-be helyezték, a szimulált háborús konfliktus a Kék és a Vörös állam közötti egyre növekvő feszültségen alapult. Bár a bennfentesek a Vörös alatt legtöbbször Kínát, a Kék alatt pedig az USA-t értették, a légierő szóvivője szerint "nem volt szó konkrét országokról". A szituációs játékban mindkét fél számára meghatározták, hogy milyen arzenált vethet be. A "kékek" hadserege a gyakorlat során rendelkezett a sokat kritizált nemzeti rakétavédelmi rendszerrel (NMD), valamint modern űrsiklókkal, amelyekkel gyorsan újabb műholdakat lehetett fellőni. Az orosz kormány elutasítja az amerikai NMD-terveket, mert ez gyengítené a stratégiai egyensúly alapjait - jelentette ki a kísérlet kapcsán Szergej Ivanov, az orosz kormányfő biztonságpolitikai tanácsadója. A rakétavédelmi rendszer telepítése értelmetlenné tenné az 1972-es ABM-szerződést, és egy újabb világméretű fegyverkezési versenyt alapozna meg, amely már a világűrre is kiterjedne - mondta Ivanov.

Agyvezérelt Boeing A NASA pilótája egy Boeing 757-es repülőgép-szimulátort irányított a kezére erősített elektródák segítségével, melyek a karizmaiban keletkező idegi impulzusokat továbbították a szimulátor felé. A neuroelektromos irányítást használva különböző, szimulált vészhelyzetekben lévő repülőgépekkel is sikerült épségben leszállni. A jelek feldolgozására a pilótákra jellemző mozdulatok különbségeit felismerni és abból tanulni képes neuronhálózatot alkalmaztak, amely rendkívüli esetekben a másodperc törtrésze alatt képes "újratanulni" a változó irányítási jellemzőket, nagyban segítve ezzel a pilótát a megváltozott karakterisztikájú repülőgép irányításában.

Pletykakereső Pletykakereső szoftvert készített a svájci Agence Virtuelle (www.agencevirtuelle.ch). Az internetes keresők adatbázisát feltöltő "spider" programhoz hasonló RumorBot negyvennégy különböző módszert követve keresi végig a fórumokat és a levelezőlisták archívumait, hogy megtalálja a különböző pletykák forrásait. A RumorBot adatbázisából így kikereshető lesz, ha valaki tőzsdei spekuláció céljával rémhíreket terjeszt, vagy éppen pedofil fotókat ajánl.

Microsoft: aktívhabos másolásvédelem A Microsoft az illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében számos termékének új verzióinál bevezeti a termékaktiválás másolásvédelmi technológiáját. A Microsoft egyebek mellett a Microsoft, az Office irodai alkalmazáscsomag, a Windows operációs rendszer, és a Visio rajzoló- és diagramkészítő szoftver esetében alkalmazza a védelmet. A termékaktiválás korlátozza, hogy egy licenccel hány számítógépen és hányszor lehet egy terméket telepíteni és aktiválni. A kiskereskedelmi vevők a szoftvert név megadása nélkül az interneten vagy telefonon keresztül aktiválhatják. Az alkalmazásszoftverek esetében 50 indításnyi, a Windows operációs rendszerek esetében pedig az első rendszertöltéstől számított 30 napi türelmi időszak áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az aktiválást elvégezzék. Kiderült az is, hogy a Windows és az Office termékcsaládok következő generációjánál a jelenlegitől eltérő névkonvenciót használ majd a Microsoft. A kiszivárgott információk szerint az Office következő verziója Office XP névre fog hallgatni, bár a csomagba tartozó egyes termékek esetében továbbra is év alapú verziójelölés lesz használatos. Ugyanígy Windows XP lesz a neve az idén megjelenő Windows 2000 utódnak, a jelenleg még Whistler kódnevet viselő operációs rendszernek is.

GPRS az ország kétharmadában A Westel február 14-én Budapest teljes területén, a hónap végéig pedig az ország területének hetven százalékán bekapcsolja a csomagkapcsolt adatátviteli szolgáltatást (GPRS). A General Packet Radio Services a GSM-rendszeren belüli csomagkapcsolás: segítségével a telefonáló csak akkor foglalja le a hálózatot, amikor tényleges adatátvitel történik. Az Ericsson az első negyedév végén már kereskedelmi mennyiségben szállít olyan mobilkészülékeket, amelyek alkalmasak a csomagkapcsolt adatátvitelre.

JAK Online A KonTextus ad otthont a József Attila Kör (JAK) irodalmi egyesület honlapjának (jak.kontextus.hu), ahol a fiatal és kevésbé fiatal írók szervezetének programjai, kiadványai, naplói és egyéb hasznos anyagai találhatók.

Jobmonitor A Jobmonitor.hu egy helyen gyűjti össze a magyar munkaerőpiac teljes kínálatát: a több mint hatvan internetes és nyomtatott forrásból naponta frissített adatbázisban szakterület, terület és nyelv szerint is kereshetünk.

Digitális papírkép A Tár.hu ingyenes tárhelyszolgáltatónál ezentúl a személyes fotóalbumokba feltöltött digitális fényképekből papírkép készíthető, melyet a szolgáltató házhoz is szállít - adta hírül az Index. A képeket Fuji Frontier laboron dolgozzák ki, így az elkészült képek akár jobb minőségűek is lehetnek a hagyományos eljárással készült felvételeknél.

Lógásoktató CD-ROM Sláger lett Németországban az a CD-ROM, amelyből a munkavállalók megtanulhatják, hogyan lehet hitelesen szimulálni a betegszabadság érdekében. A lemez tizenöt betegség leírását tartalmazza a migréntől a gerincbántalmakig.

Számítógépes sebességkorlátozás Az angol kormányzat öt éven belül számítógépes sebességkorlátozást szeretne bevezetni minden gépjárműben. A technológia lényege, hogy az autó navigációs számítógépén keresztül tájékozódik a korlátozásokról, amely megakadályozza, hogy a jármű a sebességhatár fölé gyorsuljon.

Online televízió Hi Ho Media TV néven február 1-jén online televíziót indított a szélessávú interneteléréssel rendelkezők számára a Panasonic internetes leányvállalata, a Panasonic Hi Ho. Az öt különböző témájú (divat, autók, filmek, üzlet, informatikai hírek) adó mellett kérésre leadott filmek megtekintése is lehetséges.

Figyelmébe ajánljuk