Diákok tiltakoznak az április 19-i iskolanyitás ellen, nem járnának be

  • narancs.hu
  • 2021. április 7.

Belpol

Kezdeményezés indult a diákok között, hogy ne menjenek be az iskolába április 19-e után sem. 

Az egykori Független Diákparlamentből alakult Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) arra kéri a döntéshozókat, hogy halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését, és ha ez nem történik meg, akkor arra szólítják fel a diákokat, hogy ne menjenek iskolába, hanem folytassák az online tanulást. 

"Több mint egy évnyi bezártság után mindannyian szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, újra látni és megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak" - írják a "Nem megyünk suliba április 19-től!" Facebook-esemény leírásában. 

Azt írják, mivel egyikük sem szeretné, hogy egy elhamarkodott iskolanyitás után többé ne láthassa viszont nagyszülőjét, osztályfőnökét vagy krónikus betegségben szenvedő osztálytársát, ezért úgy gondolják, hogy továbbra is ki kell tartani, az iskolák túl korai újranyitása pedig nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernének vele.

A diákok azt követelik a kormánytól, hogy

ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől.

Azt javasolják, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul; a szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni, akik pedig nem tudják megoldani az otthon maradást, azokat ültessék szellősebben; a védettséget nem élvező tanárok választhassanak online tanítási formát, ne kötelezhessék őket egészségük veszélyeztetésére; a kormány pedig nyújtson további segítséget a tanárok számára az online oktatáshoz!

"Amennyiben a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től, akkor arra kérjük minden középiskolás diáktársunkat, hogy ne menjen iskolába, tanárainkat pedig arra, hogy online formában folytassák a tanítást"

- írják.

A diákok azzal érvelnek, hogy az érettségizők számára nem jelentene érdemben segítséget, ha az érettségi előtti két hétre visszamehetnek az iskolába, és sokan tartanak attól is, hogy abban a két hétben megfertőződnek és így nem tudják majd megírni az írásbeli érettségit. 

Azt is érthetetlennek tartják, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter alapú korlátozás az iskolákra nem érvényes, és csak akkor nyitnák ki teljesen az iskolákat, amikor minden regisztrált pedagógus megkapta az oltást és el is telt az immunitáshoz szükséges idő.

Neked ajánljuk