Megtorpedózná az SZFE-sek külföldi terveit az egyetem kancellárja

  • narancs.hu
  • 2021. április 7.

Belpol

Szarka Gábor levélben figyelmezteti a külföldi egyetemeket.

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárja levelet készül írni azoknak a külföldi egyetemeknek, amelyek befogadnák a modellváltás miatt tüntető diákokat - derül ki a kormánypárti Magyar Nemzet cikkéből.

A lap szerint Szarka azt írja a levélben, hogy sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki. 

A rektorokhoz és intézményi szenátusokhoz címzett levélben Szarka azt írja, hogy a hallgatók átvételére csak akkor van mód,

ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

 

Korábban írtunk arról, hogy Freeszfe Egyesület néven hoznak létre alkotóműhelyt az SZFE polgárai, a terv pedig az, hogy az átalakítás alatt álló egyetemről menekülő hallgatók külföldi partneregyetemeken szerezhetnének diplomát, ugyanis öt európai egyetem formálisan is átvenné őket

A Magyar Nemzet most arról ír, hogy információi szerint eddig 14 osztály átigazolásáról egyeztek meg az öt különböző európai egyetemmel, a terv szerint pedig az oktatás továbbra is itthon, a régi tanáraikkal zajlana. A lap szerint ez azért problémás, mert így a diákok anélkül lesznek külföldi egyetemek hallgatói, hogy az intézményeknek lenne hazánkban campusa, a Freeszfe pedig nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, és külföldi partnerei sem kértek még engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak Magyarországon. A kormánypárti lap hozzáteszi, az átjelentkezéshez ráadásul a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem régi és megújult ép

 
Szarka Gábor kancellár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épületben, a Duna TV egykori székházában 2021. január 21-én 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szarka a levelében így arról is ír, hogy az ilyen nemzetközi együttműködések kialakítása hónapokig, akár évekig is tarthat, és bár az SZFE vezetése készen áll arra, hogy együttműködjön a külföldi intézményekkel, az együttműködés csak a hatályos jogszabályok alapján történhet. A kancellár arra kéri az érintett rektorokat, hogy segítsenek abban, hogy sem a magyar hallgatók oktatása, sem a magyar oktatók munkája, sem a magyar jogszabályok ne szenvedjenek csorbát. A magyar vezetés kész arra, hogy a fentieket részletesen is megvitassák.

A kancellár arról is ír a levélben, hogy az SZFE körül "mesterségesen gerjesztett vita" zajlott az elmúlt hónapokban, az egyetem legitim új vezetését pedig "hazug, pártpolitikai célú támadások" érték. Szarka szerint világos, hogy a Freeszfe "bel- és pártpolitikai szándékoktól vezérelten és az egyetem legitim, autonóm jelenlegi vezetésének és az egyetem működésének ismételt megtámadása érdekében kereste fel a külföldi egyetemeket". 

Figyelmébe ajánljuk