Direkt36: Áder János testőreit is célba vették a Pegasusszal

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Belpol

Olyanokat, akik a legtöbbet tudták az elnök és családja magánéletéről.

A Magyarország köztársasági elnöke és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták a Pegasusszal, még 2019-benírjaDirekt36.

Az oknyomozó lap szerint az egyik célpont az Elnöki Őrséget létrehozó és azt parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok, aki már évek óta ellátja Áder védelmét. A másik kiszemelt Pomozi egyik korábbi legközelebbi munkatársa, az Elnöki Őrség taktikai támogató csoportját akkoriban vezető Viplak Attila törzszászlós, aki Ádert a magánprogramokon és külföldi utakon kísérte, valamint az elnök családtagjait is ő védte. A lap mindkettejük telefonszámát beazonosította abban a több mint 50 ezer számot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasust gyártó NSO Group külföldi kliensei által megfigyelésre kiválasztott célpontokat tartalmazza. A portál szerint Viplakot két – személyes és szolgálati – telefonszámán keresztül vették célba a kémszoftverrel 2019 nyarán, míg a fontosabb célszemélynek tűnő Pomozi számát jóval hosszabb ideig, 2019 tavaszától több hónapon keresztül megfigyelték. Direkt36 szerint a lépés mögött a rendvédelmi szerveken belül dúló konfliktus áll.

Az Elnöki Őrséget jelenleg is irányító Pomozi a Direkt36 megkeresésére úgy reagált, hogy nem nyilatkozhat a médiának, a már leszerelt Viplak Attila viszont részletesen nyilatkozott. Elmondta, ők nem csak a biztonságát védték a köztársasági elnöknek, hanem a méltóságát is. Ez azt is jelenti, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy az elnök és a családja mikor mit csinál, hová megy, kivel találkozik. Úgy véli, ha ezek az információk illetéktelen kezekbe kerülnek, az akár még a védett személy biztonságát is veszélyeztetheti.

A lap megkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt is az ügyben, de nem kívánták kommentálni a megkeresésben „foglalt feltételezéseket”.

(Direkt36)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk