Direkt36: Évek óta látják orosz hekkerek, hogy mit csinál a magyar külügy

  • narancs.hu
  • 2022. március 29.

Belpol

A fertőzöttség a mostani, rendkívül érzékeny időszakban is aktív maradt. 

2021 második felére kiderült, hogy az oroszok kompromittálták a Külügyminisztérium számítógépes hálózatát, valamint belső levelezését, és feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot – számolt be cikkében a Direkt36

Az oknyomozó portál birtokába jutott dokumentum szerint még 2022 januárjában is támadások érték a minisztériumot, amiről titkosszolgálati tisztek arról informálták a lapot, hogy a kibertámadások nyomai alapján Magyarország külügyminisztériuma elleni műveletek mögött egyértelműen az orosz titkosszolgálati hackercsoportok állnak. A hackerek egyrészt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, az FSZB-nek, másrészt az orosz katonai titkosszolgálatnak, a GRU-nak dolgoznak. A források szerint a magyar állami szervek régóta és jól ismerik őket, mivel már legalább egy évtizede támadják a kormányzati hálózatokat. 

A támadások következtében az oroszok előre tudhatják, hogy mit tervez a magyar külügy, ráadásul a fertőzöttség a jelenlegi uniós és NATO-s válságtanácskozások idején is aktív maradt. A Bem téri minisztérium és a több mint 90 külképviselet több mint 15 objektumának számítógépei mind-mind érintettek. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk