Valaki eltévesztette a házszámot: díszdoktori címet kapott Pécsen Orbán európai ellenfele

  • narancs.hu
  • 2017. december 9.

Belpol

S azt mondta: „meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől”.

Hitet tett az Európai Unió mellett és méltatta a közösség értékeit Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, ahol díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem.

false

 

Fotó: MTI

„Hiszek az Európa Unió jövőjében és céljában az euroszkepticizmus jelenleg érzékelhető trendje ellenére is” – jelentette ki Donald Tusk. A korábbi lengyel miniszterelnök a doctor honoris causa címről szóló oklevél átvétele után személyes hangú köszöntőjében több irodalmi és zenei példát említve méltatta a magyar kultúrának a saját és honfitársainak életében betöltött szerepét, és úgy fogalmazott: „európainak lenni ok a büszkeségre”.
Tusk véleménye szerint Európának továbbra is megvan az esélye arra, hogy a jövőben is „a világ legjobb helye”, a szabadság és a kultúra egyedülálló, különleges területe legyen.

Donald Tusk úgy fogalmazott, a migrációs válság „az agresszív szomszédoktól” érkező fenyegetéssel együtt egyszerre mutatta meg az európaiaknak, hogy a közös terület és a közös határok mit jelentenek. Ahogy meg kell védenünk külső határainkat, ugyanúgy meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől – hangoztatta az Európai Tanács elnöke. Álláspontja szerint meg kell próbálni összebékíteni a biztonság iránti igényt a szabadsággal, és az ellenőrzés iránti igényt a nyitottsággal.

A lengyel politikus kiemelte: Európa a politikai értékek közössége is. Ezen értékek között mindig a szabadságot teszi első helyre. Tusk megjegyezte, nem mindenki ért egyet ezzel a sorrenddel. Számára a legfontosabb európai értékeket változatlanul az emberi és polgári jogok, a szólás- és lelkiismereti szabadság, a jogállamiság, valamint a kisebbségi jogok tisztelete jelentik. Továbbélésüket pedig véleménye szerint kizárólag a liberális demokrácia garantálja.

Az Európai Tanács elnökének díszdoktori címre felterjesztésének hátterében az áll, hogy a történész végzettségű lengyel politikus hazai és európai életműve szorosan kötődik a magyar, a regionális és az európai történelemhez. Donald Tusk volt az első olyan európai politikus, akinek kelet-közép-európaiként„ egy nem könnyű korszakban vezető szerep jutott az egyesült Európa élén”.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk