Döntött a Kúria: ki kell adni a Bosnyák téri beruházás 244 milliárdos szerződését

  • narancs.hu
  • 2024. március 14.

Belpol

Az állami vagyonkezelő foggal-körömmel próbálta elkerülni a dokumentumok kiadását.

„A Kúria is megerősítette a jogerős ítéletet: az államnak ki kell adnia azt a gyalázatos szerződést, amelyik alapján horribilis 244 milliárdért (!) előre megvették Tiborcz haverjától a Bosnyák-téri szörny beruházást. Így mondjuk nem csoda, hogy gőzerővel haladnak” – írja Hadházy Ákos a Facebookon. A harmadfokú döntés értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) ki kell adnia a szerződést a független képviselőnek. 

Az ügyben a Hadházynak jogi segítséget nyújtó Transparency International Magyarország azt írta, az MNV az építkezés megindulása után 244 milliárd forintért vásárolta meg a gödört, hogy ott épüljön meg az az épületegyüttes, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új székháza lehet a jövőben.

„Az állami cég az eljárás során foggal-körömmel próbálta elkerülni a dokumentum közreadását, többek között olyan nyakatekert indokokra arra hivatkozva, miszerint magáról a szerződésről meglétéről csupa figyelmetlenségből adtak tájékoztatást, és különben is, nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha a nyilvánosság is megismerhetné a részleteket. 

Továbbá állami cég tévesen úgy vélte, hogy ha már egyszer ezt a beruházást nemzetbiztonsági okból kivonta a közbeszerzések alól, akkor emiatt a beruházás minden részlete is azonnal és automatikusan titkossá válik. A másodfokon eljáró bíróság azonban nem így vélekedett, és megállapította, hogy az államnak nem elegendő felmutatni a nemzetbiztonsági kártyát, mintha az egy bírói piros lap lenne, hanem tételesen igazolnia és bizonyítania is kell, hogy mik azok a kockázatok, amelyek a vonatkozó dokumentumok nyilvánosságra kerülése esetén aláásnák a nemzet biztonságát. A harmadfokon eljáró Kúria is úgy vélte a mostani döntésében, hogy a vonatkozó szerződést az MNV-nek ki kell adnia, így az rövidesen a nyilvánosság számára is megismerhető lesz”. 

Az építkezést az a Bayer Construct végzi, amelynek vezetője, Balázs Attila Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal is üzletelt már (mások mellett a Bayer Construct újíthatta fel a kormányfő vejéhez köthető svábhegyi, az egykori Fonó Klub helyén kialalkított elitklubot). A cég építőipari terjeszkedését emellett az állam is segíti: február elején jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást köt az építőipari vállalattal, számolt be a civil szervezet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk