Doppingügy, mérgezés: durvul a magyar sportlövők botránya

  • narancs.hu
  • 2021. május 14.

Belpol

Péni szerint beletették a vitaminjába a doppingszert, amit a teszt kimutatott. A videón látszik, tényleg járt valaki a szobájában.

Videót elemzett a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ) elnöksége szerdán, de nem versenyen készült a felvétel, hanem egy indiai szálloda folyosóján, a belső kamerarendszer rögzítette. Az derül ki belőle, hogy március 18-án 10 óra 36 perckor egy pólót, rövidnadrágot, derekára kötött melegítőfelsőt viselő férfi bement Péni István szobájába, majd 45 perc múlva kilépett onnan.

Ez az indiai sportlövő világkupa ideje alatt történt. Péni nem volt a szobában.  

Az a verseny arról lett nevezetes, hogy a csapatverseny döntőjére a magyar sportlövők nem álltak ki, mert Péni István és Pekler Zalán kifogásolta Sidi Péter fegyverét, a bírók azonban rendben találták. Az eset után a szövetség mindhárom versenyző ösztöndíját felfüggesztette. Az ügynek sokféle, dühös, vicces olvasata látott napvilágot.

A héten kiderült, hogy az indiai versenyen részt vett magyar delegáció egyik tagjának pozitív lett a doppingtesztje. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vizsgálódik. A Telex úgy tudja, hogy azt a szert, amit a teszt kimutatott, bárhol be lehet szerezni, de a koncentrációt – ami a sportlövőknek fontos – nem segíti. Az érintett sportoló nevét nem jelentették be, de aztán kiderült, hogy Péni Istvánról van szó. A 24 éves versenyző azonban azt állítja, valaki beletehette a szert a vitaminjába. A kamerafelvételt is ő bocsátotta a szövetség elnökségének rendelkezésére. 

Azt, hogy ki látható a videón, nem árulták el, de Kisvárdai István edző a Borsnak elmondta, egyértelműen felismerték az illetőt a felvétel alapján.

A szövetség ezután szerdán úgy döntött, hogy felfüggeszti Sidi Péter versenyengedélyét, és fegyelmi eljárást kezdeményez a 42 éves Európa- és világbajnokkal szemben. Ebből arra lehet gondolni, hogy őt ismerték fel a felvételen.

Sidi Péter a Telexnek azt nyilatkozta, tiszta a lelkiismerete. Megdöbbent a szövetség döntésétől, ügyvédhez fordul, mert állítások alapján büntetik, még a fegyelmi tárgyalás időpontjáról sem értesítették.

A szövetség a videofelvételt elküldte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek, a fegyelmi tárgyalást május 18-án tartja meg, és rendőrségi feljelentést is tett a magyar sporttörténelem egyik legnagyobb botránya miatt.

 

 

 

Egyébként Péni is, Sidi is készül a tokiói olimpiára, előbbit éremesélyesnek tartják.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?