Pribéknek álló újságírók: a Magyar Sajtókamara dicstelen története

Belpol

Nyolcvan éve kezdte meg működését az Országos Magyar Sajtókamara. Alapítását az az 1938-as törvény írta elő, amelyet első zsidótörvényként említenek a történelemkönyvek.

„A sajtószabadságot féltő aggodalmunk egyenlő a két szemünk épségének megóvásával, és a legerélyesebben tiltakozók sorában leszünk, ha az államhatalom a sajtószabadságot korlátozni akarná” – mondotta 1937. március 15-én Baranyay Lajos, a katolikus Központi Sajtóvállalat vezérigazgatója a Pátria Klub ünnepi összejövetelén.

A korabeli tudósítások szerint Baranyay bátor hangon, a jelenlévők lelkes helyeslése mellett tartotta beszédét, és ha csak az idézett sorokat ismernénk, ma is a bátorságot emelnénk ki. De a vezérigazgató a továbbiakban egészen más hangot ütött meg; a korlátozó államhatalom helyett más „ellenfél” került elő.

„Aki azért kapaszkodik a sajtószabadság jogaihoz, mert ezzel a nagy joggal embertársai kárára s a maga hasznára akar dolgozni, aki a gondolat szabadságából kloakát csinál, az ellenfél, és keményen szembeállunk vele – jelentette ki, majd így zárta beszédét: – Ha a sajtószabadságot a törvény csak úgy körvonalazza, hogy annak labirintusaiban az ilyen mentalitású emberek büntetés nélkül elkuncsoroghatnak, akkor annak javítását követeljük.”

Sajtóreform, zsidókérdés

A magas röptű előadás helyszínét, a Pátria Klubot 1923-ban, Petőfi születésének 100. évfordulóján alapították azok a „jobboldali és keresztény gondolkodású” újságírók, akik úgy vélték, hogy az aktuális sajtótörvény túlságosan nagy mozgásteret hagy a különféle „nemzetellenes” orgánumoknak. A célkeresztjükben a szociáldemokrata Népszava mellett elsősorban a legnagyobb bulvárkonszern, az Est-lapok állt, amelyet egyenesen az 1918-as forradalom kirobbantásával vádoltak.

De nem csak ők voltak elégedetlenek a korszak viszonylagos sajtószabadságával. Az 1921–1931 között hivatalban lévő Bethlen István miniszterelnöksége idején több tervezet is készült az érvényben lévő 1914-es sajtótörvény szigorítására (amelyet különben Bethlen rendeletére állítottak vissza 1921 decemberében), és az őt követő, alig egy évig regnáló Károlyi Gyulának is voltak efféle törekvései.

A legmesszebb az 1932 októberében hivatalba lépő Gömbös Gyula jutott, aki 95 pontos programjában, a Nemzeti Munkatervben ezt írta: „A sajtószabadság fenntartása nemzeti érdek addig a határig, amíg a sajtó valóban a nemzet érdekeit szolgálja.” Ennek jegyében Gömbös olyan sajtótörvényt akart tető alá hozni, amely a kormány befolyásának erősítését és a cenzúra bevezetését szorgalmazta. A tervezet a miniszterelnök 1936-ban bekövetkezett halála miatt nem került az országgyűlés elé.

1938-ig a különböző sajtóreform-tervezetek mögött kimondatlanul is a „zsidó befolyás” háttérbe szorítása volt cél, noha erre csak a „sorok között” találnánk utalásokat. Gömbös utódja, Darányi Kálmán – aki egyébként nem is a sajtót akarta megreformálni – viszont már nem köntörfalazott. „Zsidókérdés van, ez egyike elintézetlen problémáinknak. Ha pedig elintézetlen, annak csak tervszerű és törvényes rendezését tartom lehetségesnek.

Az ország hatá­rain belül élő zsidóság diszpozícióinál és helyzeténél fogva, de részben a magyar fajta közömbössége miatt is aránytalanul nagy szerepet játszik a gazdasági élet bizonyos ágazataiban” – jelentette ki Darányi 1938. március 5-én Győrben, amikor meghirdette ötéves gazdaságfejlesztési programját. A miniszterelnök szerint ezen aránytalanságok miatt a zsidóság befolyását a „nemzeti élet kulturális és más területein illő mértékre kell csökkenteni”, az ugyanis „magának a zsidóságnak is érdekeit szolgálja”.

„Egyhangú lelkesedéssel”

Alig egy hónappal a győri beszéd után újabb nagyszabású összejövetelt tartottak a Pátria Klubban. Több mint 150 újságíró gyűlt össze, hogy  kimondják a magyar újságírók kamarai csoportjának megalakulását. A korabeli tudósítások elsősorban érdekképviseletet és az újságírók szociális és gazdasági „kívánságait” hangsúlyozták, de a résztvevők már annak a törvénytervezetnek az ismeretében bontottak asztalt, amelyet Darányi gazdasági csúcsminisztere, Imrédy Béla, és igazságügy-minisztere, Mikecz Ödön nyújtott be az „elintézetlen problémák” megoldására.

Az 1938. évi XV. törvénycikket „a társadalmi és a gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról” 1938. május 29-én fogadta el az országgyűlés – ekkor két hete már Imrédy volt a miniszterelnök. A későbbiekben csak első zsidótörvénynek nevezett rendelkezés – amelyet egyebek mellett azzal indokoltak, hogy az „értelmiségi munkanélküliség leküzdése végett” született – kimondta, hogy három hónapon belül létre kell hozni a sajtókamarát, melynek feladata „az újságírás és a lapkiadás (…) körében a nemzeti szellem és keresztény erkölcs követelményei­nek érvényre juttatása és biztosítása”, és amelynek „tagjaiul zsidók csak olyan arányban vehetők fel, hogy számuk a kamara összes tagjai számának húsz százalékát ne haladja meg”.

false

 

Fotó: fortepan.hu

 

A törvény szerint „akár időszaki, akár nem időszaki lap kiadója, szerkesztője, vagy a lapnak állandó munkaviszonyban álló munkatársa csak az lehet, aki a sajtókamara tagja”.

Két nappal a törvény kihirdetése után, 1938. június 1-jén megjelent „az állami rend megóvása végett szükséges sajtórendészeti rendelkezésekről” szóló 1938/XVIII. törvénycikk, amely az időszaki lapok alapítását és a már létező újságok megjelentetését miniszterelnöki engedélyhez kötötte immár az első zsidótörvény „szellemében”. E törvény nyomán összesen 411 sajtóorgánumot szüntettek meg a következő fél évben.

A kamara felállításának előkészítésével Traeger Ernő miniszterelnökségi osztálytanácsost, a gyorsírási ügyek kormánybiztosát bízták meg. Október végén arról számoltak be a lapok, hogy hamarosan megkezdődik a tagfelvétel, de karácsonykor már azt írták, hogy Imrédy felmentette Traegert, helyére Kolosváry-Borcsa Mihályt, a miniszterelnökségi sajtóosztály vezetőjét nevezte ki.

Kolosváry-Borcsa Mihály

Kolosváry-Borcsa Mihály

Fotó: MTI/Bojár Sándor

 

A hivatalos közlemény szerint Traeger „betegségére való tekintettel” távozott, de pont ugyanekkor (1938. december 23-án) nyújtotta be Imrédy „a zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról” szóló törvénytervezetet – a második zsidótörvényt –, amely szerint „zsidó nem lehet időszaki lap felelős szerkesztője, kiadója, főszerkesztője”, a sajtókamarai tagsági arányuk pedig 20 százalékról 6 százalékra csökken.

Egy ébredő magyar

Annyi bizonyos, hogy Kolosváry-Borcsa Mihálynak nem voltak ezzel kapcsolatban fenntartásai. A 46 éves sajtófőnök addigra számos alkalommal bizonyította ez irányú rátermettségét (Kolosváry-Borcsa életéről szóló cikkünket lásd: „Egyetlen udvariatlan szóval nem bántottam a zsidókat”, Magyar Narancs, 2015. január 15.), az 1920-as évek eleje óta képviselte a hazai sajtóban a „magyar fajvédelem” ügyét, a mentora Gömbös Gyula volt, a miniszterelnök halála után a Függetlenség című lap főszerkesztője lett.

Imrédy 1938 szeptemberében nevezte ki a miniszterelnöki sajtóiroda élére, de nemcsak a sajtókamara felállításával kapcsolatos miniszterelnöki rendelet szövegezése fűződik a nevéhez, hanem ő intézkedett az 1938/XVIII. törvénycikket követő lapmegszüntetések ügyében is. Nem véletlen, hogy amikor a sajtókamarai felvételi kérelmek elbírálása 1939 januárjában valóban megkezdődött, a csúszást Kolosváry-Borcsa azzal indokolta, hogy időközben „egész sereg felvételi kérvény vált időszerűtlenné”.

Az Országos Magyar Sajtókamara végül 1939. június 23-án kezdte meg működését Kolosváry-Borcsa elnökletével, másfél hónappal a második zsidótörvény kihirdetése után. Ekkor már Teleki Pál volt miniszterelnök, Imrédynek „faji okokból” kellett lemondania, Kolosváry-Borcsa is kikerült a minisztériumból, és újra a Függetlenség főszerkesztője lett.

A kamarai összlétszám az induláskor 1572 fő volt, ugyanekkor 1863 felvételi kérelmet utasítottak el. De a toborzást nyáron sem hagyták abba, már csak azért sem, mert miniszteri rendelet mondta ki: 1939. szeptember 1-jétől kizárólag kamarai tagok végezhetnek újságírói és lapkiadói munkát. A véletlen műve – mégis jelképes –, hogy ugyancsak szeptember 1-jén, a háború kirobbanására hivatkozva a Teleki-kormány bevezette a cenzúrát.

A sajtószabadság jegyében

„Az újságíró társadalom nem volt kellőleg megszervezve, új­ságíró képviseletekről nem lehetett szó, s a meglévő újságíró szervezetekben, jóllehet már a 20-as évektől kezdve megerősödött a keresztény és nemzeti szellemű sajtó, túlsúlyban a liberális felfogás uralkodott. Ez a szellem idegenkedett minden olyan reformtól, amely esetleg a liberalizmus egyeduralmát megtörhette volna” – kezdte 1940-ben Gáspár Jenő főtitkár azt a beszámolót, amely az Országos Magyar Sajtókamara addigi tevékenységét összegezte.

Gáspár a szervezet elnökévé választott Kolosváry-Borcsa addigi „fáradozásait” külön is kiemelte. „Ő volt az, aki a lefolytatott laprevíziók során megtisztította a magyar sajtót azoktól az orgánumoktól, amelyeknek működését a magyar újságíró társadalom jobb érzésű része is kifogásolta és szégyellte” – jegyezte meg, és azt sem hallgatta el, hogy a második zsidótörvény „egészen új feladatok elé állította a még meg sem alakult kamarát”.

A főtitkári beszámoló szerint az érdekérvényesítés erejét az is mutatta, hogy a cenzúra bevezetése után a kamara „szakértőket” delegálhatott az ún. sajtóellenőrző bizottságba. Gáspár megemlíti azt is, hogy 1940. március 1-jén, „az ország újjászületésének 20. évfordulóján” a kamara elnöksége 500 szavas „hódoló táviratot” küldött Horthynak, amelyben ez állt: „A mi munkánk és kötelességünk a folytonos őrködés a nap és az éj minden szakában. Ezt az éberséget, ezt az őrszolgálatot, ezt a hűséget ajánljuk fel a mai ünnepnapon Magyarország Kormányzójának. (…)

Ezzel az őszinte fohásszal tiszteleg Főméltóságú Kormányzó Úr előtt az Országos Magyar Sajtókamara útján az egész magyar újságíró-rend és várja Főméltóságod további parancsait.”

Noha a kamara továbbra is a magyar sajtószabadság letéteményeseként határozta meg magát, működése a zsidók kiszorítása mellett leginkább jobboldali, németbarát propagandatevékenységből állt, amiért cserébe – jelentős állami támogatással – egy sor olyan jóléti intézkedést is foganatosíthattak, ami garantálta a tagok biztos megélhetését. Ilyen volt az újságírói minimálbérek megállapítása, de az sem volt véletlen, hogy a minisztertanács és a főváros is 50-50 ezer pengővel támogatta a szervezetet, hogy megvásárolhassa az Andrássy út 101. alatti villát a kamara székházának.

Andrássy út 101, a hirhedt Sajtókamara székháza, később MÚOSz székház

Andrássy út 101, a hirhedt Sajtókamara székháza, később MÚOSz székház

 

 

Az ország hadba lépése, 1941. június 26. után már nem csak hódoló táviratban várhatták az újságírók a parancsot. A kamara feladatává vált, hogy „emberanyaggal kitöltse, kicserélje és felváltsa” az alakuló haditudósító századokat. „Az a hang, az a szellem, amely az elmúlt világháborúban annyi kárt és veszedelmet zúdított az országra és amelynek olyan sok része volt az 1918-as szégyenteljes összeomlás és Trianon felidézésében, eltűnt a mai magyar sajtóból. Meghirdettük és hűségesen kitartottunk elveink mellett: magyarok vagyunk, hazafiak vagyunk, militaristák vagyunk” – írta Kolosváry-Borcsa Mihály a szervezet 1942-es évkönyvének bevezetőjében.

Ugyan­itt arról is olvashatunk, hogy „a sajtókamara elnöke eljárt a cenzúra enyhítése módszereinek ügyében”, de mindezt a szélsőjobb érdekében tette. A sajtóellenőrzés első embere ugyanis 1941 áprilisától az az Ullein-Reviczky Antal, aki Bárdossy László miniszterelnök bizalmasa volt, de főnökével ellentétben határozottan ellenezte Magyarország hadba lépését.

„Az a paradox helyzet állott elő, hogy a liberális ellenzék sajtója sokkal közelebb állt a kormányhoz, mint saját lapjainak többsége” – írta későbbi visszaemlékezéseiben Ullein-Reviczky, amivel nemcsak a németek, a nyilasok, de a sajtókamara elnökének a haragját is kiválthatta. Már csak azért is, mert Kolosváry-Borcsát időközben alelnökké választották a Nemzetközi Újság­író­testületek Uniójában, mely szervezet elnöke Wilhelm Weiss SA Obergruppenführer, a Völkischer Beobachter főszerkesztője volt.

1942 áprilisában, a szervezet velencei közgyűlésén már a magyar sajtókamara elnökének javaslatára deklarálták, hogy „minden tisztességes újságírónak kötelessége rámutatnia azokra a rettentő veszélyekre, amelyek a né­pek számára a felelőtlen sajtótevékenység következtében előállnak”. Mindennél többet elmond az Országos Magyar Sajtókamara elnökéről, hogy Velencében elmondott beszédét így kezdte: „Hitler Adolf, a Führer volt az, aki klasszikus művében, a Mein Kampfban megjelölte a követendő utat.”

Megsemmisített könyvek

Kolosváry-Borcsa nem csak nemzetközi fórumokon, náci közönség előtt dicsőítette Hitlert.
A Függetlenség hasábjain a cenzúra ellenére is egymásba értek az antiszemita, uszító anyagok, sőt a főszerkesztő-kamaraelnöknek bokros teendői mellett arra is jutott ideje, hogy megírja A zsidókérdés magyarországi irodalmáról címet viselő „tudományos művét”, voltaképp a katalógust, amelyben „lehetőleg tökéletes bibliográfiai pontossággal” 3100 olyan művet sorol fel témákra bontva, amelyek szerinte „a magyar nép romlásának, a szentistváni birodalom összeomlásának katasztrófáját idézte fejünkre”.

false

 

Miután a németek 1944. március 19-én megszállták Magyarországot, az új miniszterelnök, Sztójay Döme Kolosváry-Borcsát a sajtó, a rádió, a könyvkiadás és a külföldi hírszolgálat kormánybiztos-államtitkárának nevezte ki, aki már május 21-én, a rádióban elhangzott A magyar szellemi élet megtisztításáról című előadásában arról számolt be, hogy „megszűnt összesen nyolc budapesti és hét vidéki napilap, egy fővárosi hétfői lap, valamint 146 egyéb időszaki lap, a további átrendezés, a megmaradt lapok megfelelő vezetésének és irányításának biztosítása folyamatban van”.

Három héttel a rádióbeszéd után, a Magyar Országos Sajtókamara elnöke Budafokon, az Első Magyar Kartonlemezgyárban mondott beszédet annak alkalmából, hogy több mint 400 ezer könyvet gyűjtöttek össze megsemmisítésre. „Első kötelességemnek tartottam, hogy a mérgező zsidó betűt kiküszöböljem a magyar irodalomból. Én vállaltam a könyvégető liberális oldalról annyiszor elítélt és barbárnak minősített szerepét, mert ezt az irodalmat ki kell tépni a szellemi életből” – mondta, és ő volt az, aki beindította a zúzógépet.

Nincs tudomásunk arról, hogy a sajtókamara elítélte volna elnökének cselekedét, akit augusztus 29-én a frissen kinevezett miniszterelnök, Lakatos Géza ugyan menesztett, de az októberi puccs után Szálasi ismét sajtófőnökké és kormánybiztossá nevezett ki. Ez lehet az oka, hogy a sajtókamara Budapest ostromáig működött. Kolosváry-Borcsa csak 1945 elején szökött Németországba a szervezet bevételével és bizalmas irataival.

Az anekdota szerint 1945. január 20-án a betiltott Kis Újság két munkatársa „Az újságíró egyesület tulajdona” feliratú táblát helyezett el a szétlőtt Andrássy úti székház kapuján, pár nappal később az akkori egyetlen lap, a Szabadság szólította fel „Budapest demokratikus, haladó szellemű újságíróit, hogy csütörtökön, reggel 9 órakor jelenjenek meg a lap szerkesztőségében”.

Kis Újság 1945

Kis Újság 1945

 

 

A január 25-én tartott összejövetelen kimondták egy új újságíró-szövetség megalakulását, a következő héten pedig az Andrássy úti épületben, mintegy 150 újságíró részvételével meg is választották a 15 tagú intézőbizottságot a kommunista színikritikus Relle Pál vezetésével. A szervezet neve Magyar Újságírók Országos Szövetsége lett; az eredetileg tervezett Magyar Újságíró Szövetség elnevezést azért ejtették, mert rövidítése (MUSZ) a munkaszolgálatot idézte fel. Az eseményen megjelent a sajtókamara egykori főtitkára, Gáspár Jenő is, akit nem sokkal később letartóztattak.

A vádirat szerint a kamara névjegyzékéből törölt zsidó újságírók névsorát Gáspár a Gestapónak adta át, ezért a népbíróság tíz év fegyházra ítélte. Kolosváry-Borcsa Mihályt Németországban fogták el, 1945. október 5-én szállították Budapestre. A lapok a „legnagyobb háborús uszítónak”, a „sajtókamara Cézárának” nevezték, tárgyalása 1946. március 26-án kezdődött. „Bűnösnek nem érzem magam, de felelős vagyok” – jelentette ki a bíróság előtt; golyó általi halálra ítélték, 1946. december 6-án végezték ki.

Az 1948-ban megjelent Révai kétkötetes lexikon „Sajtókamara (Országos Magyar Sajtókamara)” szócikke alatt ezt olvashatjuk: „Az 1938. XV. tc alapján 1939-ben alakult. Az újságírók és lapkiadók fasiszta jellegű korporációja volt. 1945 januárjában jogilag is megszűnt.”

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?