Tartalom

MaNcs 31. évf. 20. sz. (2019-05-16)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

1+1=8

Semjén Zsolt kedden a kormánypárti think tank, a Századvég dzsemboriján az index.hu beszámolója szerint az alábbiakat mondta: „Miniszterként viszonylag jól keresek, és keresztény emberként kötelességemnek érzem, hogy a szerencsétlen emberekről, hajléktalanokról gondoskodjak. Ezért adok például pénzt a Máltai Szeretetszolgálatnak. De tönkretenném a családomat, ha egyszer csak hazavinnék nyolc hajléktalant.”

A szerk.

A szerk.

Futbólia

„Ez egyszerűen így nem mehet tovább!” – mondotta Csányi Sándor pénteken a Magyar Labdarúgó Szövetség úgymond szokásos évi közgyűlésén, szokásos elnöki évértékelésének egyik különösen emelkedett pontján. A megjegyzést és közvetlen szövegkörnyezetét aztán a sajtó nagyobb része úgy interpretálta, hogy Csányi „kibukott”, „kiakadt”, „feldúlta” magát, „komoly kritikát fogalmazott meg”.

A szerk.

A szerk.

A bálvány megingott

Tomasz Sekielski újságíró és testvére, a producer Marek a múlt szombaton tették közzé a YouTube-on bő kétórás, Csak el ne mondd senkinek c. dokumentumfilmjüket, mely lengyel katolikus papok által – jobbára, bár nem kizárólag – kiskorúak terhére elkövetett szexuális bűncselekményekről szól. A mű lapzártánkig durván 12 millió megtekintésnél tart. A filmben főként áldozatok beszélnek, de az alkotók a rejtett kamera és némi szerepjátszás segítségével két elkövetőt is szóra bírnak az általuk elkövetett molesztálásról.

Egotrip

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Mi mennyi?

Jó dolog a statisztika. Segít abban, hogy ne csak szűk környezetünkről kapjunk képet, hanem az egész ország vagy a még tágabb közösség állapotáról is. Ám nem elég arra a kérdésre választ kapni, hogy mennyi, hanem azt is jó tudni, hogy mi mennyi.

Publicisztika

Antal Dániel

Publicisztika

Távozik a kéményen át

A Brexit és az európai választások

A Brexit tragikomédia és paradoxon: eredetileg senki se támogatta, de végül mindenki melléállt, hogy aztán senki ne merje végrehajtani. Az elmúlt három évben az Egyesült Királyság csendes, belső agóniája lett belőle, furcsa, a kívül­állók számára érthetetlen belső monológokkal.

Belpol

Lanyhuló nyomozás a 4-es metró ügyében

Belpol

Szálak a semmibe

Sem az előző, sem a jelenlegi politikai garnitúrának és gazdasági holdudvaraiknak nem fűződik érdekük a 4-es metróberuházás szabálytalanságainak feltárásához. Régi szereplők tűnnek föl új mezben, új politikai kötődések szülnek új mentességeket.

Interjú

Belpol

„Visszafordíthatatlanná válhat a klímaváltozás”

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője

A populisták és a nagyvállalatok egyaránt a gyenge Európában és a gyenge klímavédelemben érdekeltek – mondja Vágó Gábor. Az LMP szerint uniós szinten kell fellépni az éghajlatváltozás ellen, de ennek előfeltétele az Orbán-rendszer megdöntése.

Interjú

Belpol

„Eljön az igazság pillanata”

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője

Az Európai Ügyészséggel vagy a pénzek közvetlen brüsszeli kifizetésével megelőzhető lenne a magyarországi politikai korrupció – véli Cseh Katalin. A Momentum politikusa szerint az EP-választáson az ellenzék megmutathatja: Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral.

Zene

Koncert

Zene

Bánatdal

Tandori Dezső emlékére

Tandori Dezsőre emlékező hangversenyt szervezett a Fugába a Széchenyi Művészeti Akadémia …Most egy hajó beáll címmel. A műsoron Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Kurtág György, Sáry László, Serei Zsolt, Tihanyi László és Vidovszky László darabjai szerepeltek, némelyik ősbemutatóként. Az illusztris névsor azt a látszatot kelti, mintha Tandori költészete mélyen átitatta volna az elmúlt évtizedek magyar zeneszerzését, de ez valójában csak látszat.

Interjú

Zene

„Be kell menned a barlangba”

Rajk Judit énekművész

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene tanszékének egyetemi docense, a Fuga komolyzenei programjainak kurátora, a kortárs zene egyik megkerülhetetlen előadója. Rajk Judittal klasszikus zenei életünk fura ellentmondásairól is beszélgettünk.

A nagyzenekarok lelki élete

Zene

Hierarchiából születő harmónia

A szimfonikus zenekar tökéletesre csiszolt harmóniái mögött rengeteg emberi konfliktus húzódhat. A muzsikusok közérzetének egyik legmeghatározóbb faktora a karmester személyisége, de a zenei világ szigorú rangsora által kijelölt szerepek is hatással vannak a zenekari pszichodinamikára.

Interjú

Zene

„Barátságos vagyok”

Eötvös Péter zeneszerző, karmester

Januárban múlt 75 éves, és ez az éve különösen mozgalmas – 29 városban vezényel 42 koncertet, ifjú zeneszerzőket és karmestereket mentorál a saját alapítványa szervezte programban a BMC-ben, és két új operán is gondolkodik.

Zene

Vonzó idegenek

A nyugati zene és az egzotikum

Mi tette naggyá az elmúlt fél évezredben a nyugati civilizáció műzenéjét? A kifinomult szerkesztésmódok? A fejlett eszmeközvetítő képesség? A nagy karriert befutott műfajok? Talán ez mind, együtt. És még valami: a nyitottság az idegenből érkező hatások iránt.

Interjú

Zene

„Ami elvette az istenhitemet”

Jordi Savall karmester, gambajátékos

Jordi Savall a régizene-játszás katalán nagy öregje. Együtteseivel a mediterrán térség zenéjén kívül a zene globális kapcsolódásait is kutatja, játssza és közreadja. A spanyol–katalán helyzetről is beszélgettünk.

Lemez

Zene

Kettőt ér

Másfél: Merítés

A Másfél a kilencvenes évek elején tűnt fel a budapesti klubéletben, izgalmas, sok tekintetben formabontó zenéjével.

Könyv

Könyv

Könyv

Hontalanság

Kerékfy Márton: Népzene és nosztalgia Ligeti György művészetében

A Ligeti György válogatott írásai című kötet 2010-es megjelentetése óta világos, hogy Kerékfy Márton nemzetközi szinten is az egyik legkiválóbb szaktekintélye nagy zeneszerzőnk életművének.

Könyv

Könyv

Kosztolányi, a jobbszélső

Pardon… Az Új Nemzedék rovata Kosztolányi Dezső szerkesztésében 1919–1921

Az ellenforradalmi Uj Nemzedék című napilap Pardon… címet viselő, többnyire elég dicstelen glosszasorozata irodalmi szempontból csak azért érdekes, mert 1919 októbere és 1921 augusztusa között, némi kihagyással, nem más, mint Kosztolányi Dezső volt a rovat gazdája, sőt nem egy darabjának a szerzője is.

Könyv

Könyv

Mindig egyedül

Kiss László–Bérczesi Róbert: Én meg az Ének – behúzott szárnyú felfelé zuhanás

Milyen lehet meghallani a rózsa halálsikolyát? Mennyire rettenetes az öngyilkosság gondolatát is elutasítónak álmában leugrani egy komlói panel, a „zöld tizi” tetejéről? Hány arca van a veszteségnek, melyik hasonlít ránk?

Színház

Kritika

Színház

Gólyalábakon

Elias Canetti: Káprázat – Forte Társulat

Kien professzor, a Káprázat című regény főhőse szenvedélyes bibliofil, ám könyvtárgyakra épülő világképéből teljesen hiányzik a humanizmus és a – könyvek által is megismerhető – ember. Érdekes csavar, hogy a Forte Társulat előadásában emberek játsszák a könyveket.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Ahol élünk

Tízéves A hely

A magyar rádióműsorok hallgatásával töltött elmúlt néhány évünk visszatérő kérdése volt, hogy miért nem mozdulnak ki a hazai műsorkészítők a stúdióból. Mintha minden adás, csatornától függetlenül, egy barlangból szólna.

Interjú

Interaktív

D. Tóth Kriszta: „Nem hagyom, hogy a támadások elszívják az erőmet"

El kell-e engedni a halott anyát? Lehet-e egyszerre a feladata egy életmódmagazinnak a nők emancipálása és a markáns közéleti témák, társadalmi ügyek felvállalása? A wmn.hu alapító-főszerkesztőjével a feminizmusról és a média helyzetéről, a közállapotokról és a hibák felvállalásáról beszélgettünk.

Gasztro
Tudomány
Mikrofilm

Torrentmozi: dokumentumfilm

Mikrofilm

Látod, hogy repül

Spitfire

A 100 éves RAF (Royal Air Force; a brit Királyi Légierő) előtt tisztelgő látványos dokumentumfilm rendezői (David Fairhead, Ant Palmer) és operatőre (John Collins) szabályosan leborulnak a vadászgéplegenda előtt, és ezzel nincsenek egyedül.

Interjú

Mikrofilm

„A reményről”

Moldovai Katalin filmrendező

Ahogy eddig című filmje a Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation programjába kapott meghívást. A Tóth Krisztina novellájából készült 24 perces mű minimalista eszközökkel mesél arról, hogyan hoz egy idős nő életébe pozitív változást egy tragikus hír. A fesztivál előtt beszélgettünk a rendezővel.