Az UNESCO jelentése szerint rémületes a Mol-felhőkarcoló, aggasztó a Liget-projekt

  • narancs.hu
  • 2019. június 23.

Belpol

Nincs felelőse a világörökségi helyszíneket érintő projekteknek, ahogy nincs megfelelően átfogó városfejlesztési terv sem.

Jelentést adott ki az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete a világörökségi helyszínek megőrzésére tett erőfeszítésekről, ami érinti a budapesti Duna-partot, a Városligetet és a Várnegyedet is – írja a hvg.hu.

Az UNESCO megállapítása szerint történt némi előrelépés a korábbi ajánlások ügyében, de lényeges lépéseket nem tett még meg a magyar fél. Például nincs egy személyi felelőse a világörökségi helyszíneket érintő projekteknek, ahogy nincs megfelelően átfogó városfejlesztési terv sem.

A Várról szóló Nemzeti Hauszmann terv például jelentős újjáépítéseket és új építkezéseket is tartalmaz, így „veszélyt jelent” a világörökségi helyszínre – áll a dokumentumban.

A második világháborúban vagy a szocializmus időszakában megsérült, megsemmisült épületek helyreállítása egy idealizált történelmi állapot újbóli elérése érdekében a hitelesség elvesztéséhez vezet; a megőrzés, a restaurálás, az újjáépítés és az új építkezések közötti határvonalak elmosása „nincs összhangban a nemzetközi gyakorlattal” – írják az UNESCO szerzői.

Az UNESCO jelentés „rémületesnek” tartja, hogy építési engedélyt kaphatott a Mol Campus, az olajtársaság 120 méter magasra tervezett székháza a tizenegyedik kerületben. Aggasztónak találja a Városligetbe tervezett beruházások, különösen a Néprajzi Múzeum és a biodóm méretét.

Ezért arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projekteket, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni vágyott területek kezelésére.

A szervezet 2020. február 1-éig jelentést kér a magyar államtól a fenti aggályokkal kapcsolatban.

Figyelmébe ajánljuk