Eddig 2500-an kértek állami pénzt nagy autóra

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 8.

Belpol

A kormány 10 ezer kérelemmel számol.

A családvédelmi akcióterv minden elemére annyi pénzt szánnak, amennyi szükséges, a költségvetési keret felülről nyitott - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Novák Katalin közölte, az első héten 2500-an igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a kormány várakozásai szerint egy év alatt 10 ezer család él a kedvezménnyel.A költségvetésben az idén 5 milliárd, jövőre pedig 10 milliárd forintot irányoztak elő erre, de ha több kell, meglesz az is.

A támogatást az államkincstárnál kell igényelni, majd hat hónap áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötésére. A 2,5 millió forintot nem kell megelőlegezni, a kincstár az autókereskedővel intézi majd a folyósítását, és a pénz teljes mértékben önerőként is felhasználható, amennyiben hitelre is szükség van a jármű megvásárlásához.

Nagycsaládosnak egyébként azok számítanak, akik legalább három gyereket nevelnek, de csak azok számítanak, akik után családi pótlékot folyósítanak, kivéve a fogyatékkal élő gyerekeket. A támogatott autókra egy Családbarát Magyarország feliratú matricát ragasztanak és három évig nem lehet eladni a járművet.

Az államtitkár szerint a fiatalok így majd könnyebben és gyorsabban tudnak gyereket vállalni.



Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.