Publicus-felmérés: a hatalmon lévők befolyásolhatják a voksolást

  • narancs.hu
  • 2019. július 8.

Belpol

A kisebb településeken az önkormányzatok a legnagyobb munkáltatók.

A megkérdezettek majd kétharmada szerint a kistelepüléseken nem lehet szabad a helyhatósági választás  – derült ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felméréséből.

Magyarország kisvárosaiban és a falvaiban az emberek 62 százaléka biztos benne, hogy a hatalmon lévők érdemben képesek befolyásolni a voksolást. Ezeken a településeken a legerősebb a gazdasági függés: a helyhatóság az egyik legnagyobb munkáltató és a vállalkozások sokaságának jóléte nagyban függ az önkormányzati megrendelésektől.

A nagyvárosi választók 73 százaléka viszont még úgy érzi, hogy szabadon eldöntheti, melyik polgármester-jelöltet választja. Az emberek 65 százaléka talált számára megfelelő aspiránst. Az ellenzéki szavazók körében ennél csak a Demokratikus Koalíció és a Jobbik produkált jobb arányt: előbbi szimpatizánsainak 72 százaléka lát jó jelöltet, míg utóbbi támogatóinak 66 százaléka. Az ellenzékiek közül leginkább a momentumosok nem találják az emberüket – csak 50 százaléknak van favoritja –, és az MSZP esetében is mindössze 59 százalék a találati arány. A választási aranytartalékot jelentő bizonytalanok 58 százaléka nem lel egyelőre szíve szerint való polgármester-jelöltre.

A győzelmi esélyeket illetően már kevésbé optimisták a kormányellenes voksolók. Arra a kérdésre, hogy az ön településén van-e esélyes ellenzéki jelölt, egyedül az MSZP szimpatizánsai feleltek igennel meggyőző fölénnyel. A többi ellenzéki támogató esetében 37 és 44 százalék fedezett fel esélyes aspiránst. Ebben az esetben is a momentumosok voltak a leginkább pesszimisták.

A megkérdezettek 72 százaléka állítja, biztosan elmegy voksolni. Ez az arány valószínűleg szelídül, de egy 60 százalékos részvétel reális lehet, hiszen az EP-választásoknál is a szavazásra jogosultak majdnem 40 százaléka jelent meg urnáknál. Az ellenzéki szimpatizánsok egyfajta protestszavazásként fogják fel a voksolásokat, a Fidesz is kénytelen csúcsra járatni a mozgósítást. A jelek szerint megtörni látszik az a hit, hogy hátrányos, ha egy település első embere nem kormánypárti. A válaszadók 48 százaléka gondolja így, és csak 38 százalék hiszi, hogy árt falujának, városának, ha más a kabinet és a polgármester „színe”. A kérdezettek 85 százaléka szívesen voksolna ellenzéki polgármester-jelöltre.

Figyelmébe ajánljuk