Egy közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

  • narancs.hu
  • 2020. október 23.

Belpol

Elmondták, mi 1956 üzenete a ma szempontjából.

Közös videót készített október 23-a alkalmából az MSZP, DK, LMP, Jobbik, Párbeszéd és Momentum.

Az archív felvételekkel tűzdelt videóban az ellenzéki pártok prominensei (Jakab Péter, Szabó Tímea, Kanász-Nagy Máté, Gyurcsány Ferenc, Tóth Bertalan, Fekete-Győr András, Schmuck Erzsébet, Kunhalmi Ágnes) beszél arról, hogy miért fontos október 23-a, és hogy milyen üzenete van a ma szempontjából 1956-nak.

A videóban elhangzott, hogy 1956 a magyarok szabadságvágyának, kitartásának, az igazságosságnak, az önrendelkezésnek a jelképe, és hogy az egykori felkelők követelései ma is aktuálisak, valamint hogy a magyarok összefogva vissza tudják szerezni a szabadságukat.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök mindeddig nem szólalt meg a nemzeti ünnepen, mindössze reggel titokban megkoszorúzta a Corvin közben a Pesti srác szobrát Wittner Máriával karöltve.

Orbán titokban koszorúzott a Corvin közben

Wittner Máriával ment, de meg se szólalt. A Facebook-oldalára kitett videóból derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A videó szerint Orbán az egykori felkelő és volt fideszes parlamenti képviselő Wittner Máriával kora reggel közönség nélkül elment a Corvin közbe, ahol egy "Gloria victis" feliratú kis koszorút helyezett a Pesti srác szobra elé.

Figyelmébe ajánljuk