Visszaszóltak az SZFE-s diákok: Nemzeti ünnepen ez ironikus és méltatlan

  • narancs.hu
  • 2020. október 23.

Belpol

A sajtóból értesültek a bírósági döntésről.

Közleményben reagáltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói arra, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon úgy döntött, jogellenes az intézmény dolgozóinak sztrájkja. A bírósági végzésről az egyetemet a szeptember eleji modellváltást követően fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány számolt be.

A diákok azt írták, ők a sajtóból értesültek a döntésről, de hozzátették,

amennyiben a közlemény valóságon alapul, úgy a határozat még nem lehet jogerős, a sztrájkbizottságnak, tudomásunk szerint, öt napja van fellebbezni az ellen.

Kijelentették, hogy továbbra is kitartanak az SZFE sztrájkoló dolgozóinak követelései mellett, hisznek azok jogszerűségében, ahogy tudomásuk szerint az a három szakszervezeti szövetség is, amely szintén részt vesz a délutáni '56-os vonulásos megemlékezésünk keretein belül.

A közleményben azt is írták, hogy elutasítják az egyének újbóli felelősségrevonását, és bíznak az intézmény sztrájkoló dolgozóinak józan ítélőképességében, valamint abban, hogy képesek önálló döntéseket hozni a saját munkabeszüntetésükről.

Hozzátették azt is, hogy bár az alapítvány állítása szerint a 8 sztrájkkövetelésből kettőt teljesítettek, ez nem igaz, ugyanis "az illegitim vezetőség nem teljesítette az általa jogszerűnek vélt két sztrájkkövetelést, hanem teljesítésüket ultimátumhoz kötötte, ez a gesztus pedig sérti a sztrájkjogot".

Végül azt írták:

"a munkáltatói jogkörökkel való hatalmi visszaélés lehetőségének fitogtatását, nemzeti ünnepnapon, amikor egy önkényes elnyomó rendszer ellen hősi forradalmat vívott magyarokra emlékezünk, nem csak ironikusnak, de méltatlannak is tartjuk".

Figyelmébe ajánljuk