Egyelőre nem mutatták ki az indiai vírusmutáns jelenlétét Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Belpol

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján az is elhangzott, kedvezően alakulnak a fertőzöttségi adatok.

Az india mutáns nincs jelen Magyarországon - mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján az RTL Klub kérdésére válaszolva (az újságírói kérdéseket minden esetben előre el kell küldeni, beolvassák őket, visszakérdezésre ezért nincs lehetőség - a szerk.). Az indiai vírusvariáns - amit kettős mutánsnak is neveznek - ugyanakkor már több európai országban megjelent, ráadásul Indiában azóta egy úgynevezett tripla mutáns is pusztít.

Magyarországon azonban jól alakulnak a fertőzöttségi adatok az országos tiszti főorvos szerint. Országos szinten a fertőzöttek száma 35 százalékos csökkenést mutat. Müller Cecília úgy vélte, ez a higiénés szabályoknak, a fegyelmezettségnek és az oltásnak köszönhető. 

Ami a vakcinánat és az oltás állását illeti: 

  • kedden 480 ezer Szputnyik vakcina érkezett, ebből 200 ezer első körös oltás, 280 ezer pedig második komponensű;
  • szintén érkezett 355 680 adag Pfizer;
  • ugyancsak jött 19 200 AstraZeneca vakcina, de a héten érkezik még 324 000 újabb adag.

A sajtótájékoztatón elhangzott még: nem volt példa arra, és nem is szándékoznak bevezetni olyat, hogy valaki az első oltása után más típusú vakcinát kérjen, kérhessen második oltásnak. Ezenkívül Müller Cecília arról is beszélt,

tömeges oltás esetén késhet a védettségi igazolványok kiállítása.

Ha valaki ilyet tapasztal, az ügyfélkapun online, valamint a kormányhivatalok ügyfélszolgálatán személyesen érdeklődhet a probléma és a védettségi igazolvány elkészülte felől.

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk