Palkovics továbbra is dicséri a Fudan Egyetemet és szerinte nem vesz el területet a Diákvárostól

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Belpol

Megférnek egymás mellett.

"A déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól" - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten.

Palkovics László a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén hangsúlyozta: a terület fejlesztésének eredeti koncepciója is tartalmazott az intézményi övezet, a kollégiumok és a közösségi terek mellett olyan fejlesztési területet, amely kapcsolódó befektetések, például kutatóintézetek létrehozására alkalmas. "Ez volt a koncepció akkor is és ez most is" - tette hozzá.

Ahogy a Népszava megjegyzi, a tendert a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) írta ki, de az eredményt Palkovics ismertette, hiszen a kormány döntése révén immáron ő a Diákváros projekt kormánybiztosa is. A lap információi szerint ebben a döntésben még semmi szerepe nem volt, a győztes tervet már azelőtt kiválasztották, hogy a Fudan Egyetem helycsinálója átvette volna a projektet.

Palkovics László az eredményhirdetésen elmondta, hogy a Fudant a világ 34. legjobb egyetemeként tartják nyilván és szerinte a budapesti campus megvalósítása jó Magyarországnak, jó Kínának és jó a közösségnek.

Ahogy arról április elején mi is beszámoltunk a Direkt36 nyomán: kormányzati dokumentumokból az derült ki, hogy a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszáért az Orbán-kormány feláldozta annak a budapesti kollégiumvárosnak a tervét, amely nyolc-tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna helyet. A lap által megszerzett, a február 24-i kormányülésen készült emlékeztető szerint ugyanis a kormány arról döntött, hogy „az előterjesztés szerinti beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”.

Karácsony Gergely főpolgármester erre kijelentette, hogy kész lemondani a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, ha nem épül meg a Ferencvárosba tervezett Diákváros. Mint mondta:

Ha nincs Diákváros, akkor élesen felmerül a kérdés, hogy van-e atlétikai világbajnokság.

Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy:

“Karácsony Gergely napok óta szórakoztató vitát folytat saját magával, miközben saját Facebook-oldalán a kormány Diákvárosra vonatkozó terveit reklámozza. A reklámot köszönjük. A Diákváros fontos kormányzati terv, amely fel fog épülni a Fudan Egyetem mellett, ezért nem értjük, hogy Főpolgármester úr miért kíván terméketlen vitát folytatni a kormánnyal”.

Majd április közepén Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció és Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója tartott a témával kapcsolatban sajtótájékoztatót, ahol elmondták:

Félreértés volt, hogy a Diákváros program meghiúsulna amiatt, hogy a kormány a kínai Fudan Egyetem campusát is szeretné megépíteni. Mindkét terv megvalósul.

 A tenderre 23 pályamű érkezett. Harmadik díjban részesült a Studio Egret West Ltd. és a Robert Gutowski Architects Kft. közös munkája. Második lett a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. pályázata, az első díjat pedig a BIVAK studio Kft. terve érdemelte ki. A Népszava azt írja, a Bivak Stúdió győztes pályamunkájának elkészítésében részt vevő tervezők, szakértők az alábbiak: Máté Tamás, Vass-Eysen Áron, Soóki Tóth Gábor, Berczi Zsófia, Madaras Botond, Madaras Koppány és Oltrai Tamás.

Figyelmébe ajánljuk