Egyetlen magyar gyógyszertárban sem lehet kapni az epilepsziás gyerekeknek szánt gyógyszert

  • narancs.hu
  • 2017. december 15.

Belpol

Pedig a készítményt nem lehet mással helyettesíteni.

Szeptember óta nem kapható a magyar gyógyszertárakban az epilepsziás gyerekeknek szükséges gyógyszer – derült ki az RTL Híradójából. Pedig a készítmény nagyon fontos az érintett gyerekeknek: ha valaki kihagy akár egyetlen adagot is, intenzív osztályra kerülhet.

A csatorna stábja több patikát is felhívott, de kiderült: a gyógyszer nem rendelhető, hiánycikk, legkorábban januárban lehet megvenni. Volt, ahol azt tanácsolta a gyógyszerész, hogy

Ausztriában érdemes próbálkozni, ott talán kapható.

A Bethesda Gyermekkórház neurológiai osztályának vezetője, Fogarasi András azt mondta, több szülő keresi meg, mert nem tudja beszerezni a gyógyszert, amit csak egyetlen cég gyárt, de ez

egy ideje valamiért már nem szállít Magyarországra.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet közleményt küldött az RTL-nek, amelyben azt írták, valóban gyógyszerhiány van, és ez március végéig tarthat. Hogy akkor hogyan lehet addig beszerezni? Az intézet szerint egyedi importtal, így viszont a sokszorását kell kifizetni az eredeti vételárnak.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.