Egykori fidelitasosok is feltűnnek az EKF-pénzek körül

  • narancs.hu
  • 2023. február 20.

Belpol

Összesen egymilliárd forint támogatást nyert el a Fidesz-közeli Blogstar alapítójának két alapítványa. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat forrásaiból részesült a lebonyolításért felelős társaság két főtanácsadójának cége, számos egykori volt fidelitasos érdekeltsége – egyikük egy sushi bár létrehozására kapott támogatást –, továbbá csaknem egymilliárd forint jutott két alapítványnak, amelyeket egy kormánypárti újságíró hozott létre – írja a 24.hu

Mészáros Zoltán jelenlegi vezérigazgatói főtanácsadó 2020 márciusáig vezérigazgatója volt a rendezvénysorozatot bonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-nek. A Mészáros és felesége érdekeltségében álló három cég összesen 753 millió forintot nyert el a programsorozat forrásaiból. Igaz, több esetben olyan rendezvények (VeszprémFeszt, Rozé, Rizling és Jazz Napok, BWG Baaton Wine and Gourmet Fesztivál) lebonyolítására, amiket korábban is a főtanácsadó és neje cégei szerveztek. Mészáros a 24.hu megkeresésére elmondta, hogy a főtanácsadói posztján havonta nettó 560 ezer forintos fizetést kap.

Két pályázaton összesen 270 millió forint támogatást nyert el 2022-ben a Hybrid Cycle Kft., amely már 2021-ben is nyert 60 millió forintot. A cég főtulajdonosa az Ideona Zrt., amelynek vezetőségében ott van Tóth Gábor Szilárd volt Fidelitas-tag, aki 2015-ben kisebbségi tulajdonosként beszállt a kormányközeli Pesti Srácok akkori kiadójába. Egy másik korábbi veszprémi fidelitasos vezetőnek, Szalay Zsoltnak két cége is részesült az EKF forrásaiból. A Saiko Sushi és Bár Kft. 66 millió forintot kapott egy sushi bár, az Óváros Bisztró Kft. pedig 69 milliót egy közösségi tér létrehozására, írja a 24.hu. 

Összesen kilenc pályázaton csaknem egymilliárd forintot nyert el két alapítvány, amelyeket egyaránt a Fidesz-közeli Blogstar alapítója, Csúri Ákos hozott létre. A Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány öt, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány négy pályázaton volt sikeres.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk